Me, Myself & Irene (2000)

Regie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly | 116 minuten | komedie | Acteurs: Jim Carrey, Renée Zellweger, Anthony Anderson, Mongo Brownlee, Jerod Mixon, Chris Cooper, Michael Bowman, Richard Jenkins, Robert Forster, Mike Cerrone, Rob Moran, Daniel Greene, Tony Cox, Zen Gesner, Traylor Howard

Jim Carrey is dé King of Comedy. Weliswaar heeft hij met meerdere films bewezen dat hij meer dramatischer rollen ook prima aankan (denk aan ‘Eternal Sunshine of The Spotless Mind’ en ‘The Majestic’), maar toch komt hij het beste tot zijn recht in pure komedie. Ook zo in ‘Me, Myself & Irene’, waar hij op een briljante wijze de schizofrene Charlie en zijn alter-ego Hank neerzet. Als Charlie, een politieagent die nogal een sukkel is en die iedereen over zich heen laat lopen, verlaten wordt door zijn vrouw en achterblijft met hun drie zoons, ontwikkeld hij ineens een gespleten persoonlijkheidsstoornis waar Hank uit voortkomt. Hank is totaal het tegenovergestelde van Charlie: brutaal, seksistisch, gemeen en hardhandig. Als Charlie op een dag een lange tocht moet maken om Irene naar een andere staat te brengen vergeet hij zijn medicijnen. Dit is het begin van een bizarre reis waarbij Hank en Charlie afwisselend de leiding nemen.

‘My, Myself & Irene’ zit vol leuke grappen en scènes. Sommige grappen zijn echter iets aan de flauwe kant en tegen het einde heb je wel een beetje het idee dat je alles al hebt gezien en gehoord. Geweldig is wel de buitengewoon waanzinnige acteerprestatie van Jim Carrey. Hij weet zowel de sukkelige Charlie als de brutale Hank op een meesterlijke wijze neer te zetten en met name de verandering van de ene naar de andere persoonlijkheid weet hij perfect uit te dragen. Zijn hele houding en gezicht veranderen wanneer hij van Charlie in Hank transformeert. Met Jim Carrey als tegenspeler, helemaal in een komedie als deze, heb je behoorlijk de kans weggespeeld te worden. Renée Zellweger, die de rol van Irene speelt, staat echter behoorlijk haar mannetje. Deze chick met balls weet perfect haar plek in deze film te verwerven en weet zowel Charlie als Hank op een leuke manier in toom te houden. ‘Me, Myself & Irene’ is een heerlijke komedie zoals we die van Jim Carrey gewend zijn. Een erg leuke komedie voor een avondje lachplezier.

Daphna Berger

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 juli 2000