Mean Creek (2004)

Regie: Jacob Aaron Estes | 87 minuten | drama, avontuur, thriller | Acteurs: Rory Culkin, Scott Mechlowicz, Trevor Morgan, Joshua Peck, Ryan Kelley, Carly Schroeder, Brandon Williams, Michael Fisher-Welsh, Raissa Fleming, Kaz Garas, Shelly Lipkin, J.W. Crawford

Het zal veel mensen bekend voorkomen: erover fantaseren dat je die ene pestkop die jou het leven zuur maakt eens goed terugpakt. Ook regisseur/ scriptschrijver Jacob Aaron Estes kwam een aantal jaar geleden in zo’n situatie terecht, toen hij als jonge schrijver in San Francisco woonde. Hij werd lange tijd geïntimideerd door een man die vaak dronken op het basketbalveldje verscheen waar Estes regelmatig speelde. Maar hoe meer Estes op wraak zinde, hoe erger de situatie werd. Uiteindelijk ging Estes zich afvragen wat deze man motiveerde, en zo kwam hij op het idee om een script te schrijven over wat er omgaat in een treiteraar.

Alle hoofdfiguren in ‘Mean Creek’ zijn jongeren, omdat Estes naast het thema van pesten ook het thema van het leven van hedendaagse jongeren wilde aansnijden. Na enig zoeken heeft de regisseur een groep uitermate talentvolle jonge acteurs bijeen weten te krijgen voor zijn film. Ze zijn vrijwel allemaal onder de 18, maar hebben al ruime ervaring opgedaan in de film- en TV-wereld. Zo had Rory Culkin (Sam), het 15-jarige broertje van voormalig kindsterretje Macauley Culkin, in 2002 al een hoofdrol in M. Night Shyamalans ‘Signs’. Ryan Kelley (Clyde) had eerder een rol in de TV-serie ‘Smallville’. Trevor Morgan (Rocky) heeft inmiddels in vijftien films meegespeeld, waaronder ‘The Sixth Sense’ en ‘Jurassic Park III’. Ook de benjamin van het stel, de 14-jarige Carly Schroeder, heeft al het een en ander op haar naam staan. Ze speelde in ‘The Lizzie McGuire Movie’ en leende haar stem aan ‘Toy Story 2’ en ‘Babe: Pig In The City’.

De ontdekking van ‘ Mean Creek’ is echter Joshua Peck als pestkop George. Hij vertolkt zijn rol dusdanig dat George tegelijkertijd zowel een onuitstaanbare etter als een deerniswekkende, eenzame jongen is. Een knappe prestatie voor zo’n jonge acteur.

Door het goede acteerwerk en het sterke script is ‘Mean Creek’ een zeer overtuigende film. Het is dan ook geen wonder dat deze film dit jaar op de diverse grote filmfestivals (Cannes, Sundance, Los Angeles) meedingt naar belangrijke prijzen.

‘Mean Creek’ is het soort pareltje dat onder Amerikaanse low-budget films slechts eens in de zoveel tijd voorkomt. Bovendien is het een film die door het universele thema echt iedereen zal aanspreken. Niet te missen!

Saskia Blokker

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 31 maart 2005