Meander (2005)

Regie: Joke Liberge | 14 minuten | korte film | Acteurs: Dirk Gerrits, Tom Maassen, Guus Tijssen, Maaike Van Den Bosch, Tahnee Van Laere

‘Meander’ is een Belgische korte film van de Nederlandse regisseur Joke Liberge over een groepje jonge tieners die een dagje gaan zwemmen. Op knappe wijze weet ze in nog geen kwartier èn zonder dialoog universele thema’s aan te snijden door sterke beelden. Deze roepen voor de kijker herinneringen op – zo deze aanwezig zijn – aan de weg naar volwassenheid, aan de eindeloze energie die je als kind leek te hebben, aan het aloude “meisjes plagen, zoentjes vragen”, aan lange dagen waarin je niets van betekenis deed – en waarin toch heel veel gebeurde.

Het zijn maar kleine dingen die door Liberge uitgelicht worden: er wordt gezwommen, in de zon gelegen, wat gegeten en gedronken, de kinderen spatten elkaar nat met water, kijken naar passerende schepen en kijken – wat verholen – naar elkaar. De Maas heeft ook een belangrijke rol, als de naamloze rivier waarin de kinderen spelen en zwemmen. Daar, aan de oevers, wordt er woordenloos gecommuniceerd en dat is interessant om te zien. De jonge acteurs hoeven niet al te nadrukkelijk te acteren en doen niet veel anders dan dat ze in werkelijkheid ook gedaan zouden hebben als ze een dagje waren gaan zwemmen. In elk geval komt het geheel zo naturel over, alsof de camera puur toevallig de jongeren gevangen heeft op film, zonder dat zij zichzelf hiervan bewust waren.

‘Meander’ won verschillende prijzen, waaronder de “Prix UIP Rotterdam” op het IFFR, een Gouden Kalf voor beste korte film en ook Nicolas Karakatsanis viel in de prijzen voor zijn camerawerk op het filmfestival van Almaría, Spanje. In 2011 presenteerde Liberge op het IFFR, het filmfestival van Rotterdam, haar eerste lange speelfilm ‘Overnight’.

Hans Geurts