Médecin de campagne (2016)

Recensie Médecin de campagne CinemagazineRegie: Thomas Lilti | 102 minuten | komedie, drama | Acteurs: François Cluzet, Marianne Denicourt, Christophe Odent, Patrick Descamps, Guy Faucher, Margaux Fabre, Julien Lucas, Yohann Goetzmann, Josée Laprun, Philippe Bertin, Géraldine Schitter, Isabelle Sadoyan, Félix Moati, Sylvie Lachat, Régis Iacono, Michel Charrel

Was vroeger alles beter? Je zou het bijna geloven als je de Franse speelfilm ‘Médecin de campagne’ bekijkt. Hierin ontmoeten we de plattelandsarts Jean-Pierre Werner. Hij is steun en toeverlaat van de bewoners op het platteland van de Val d’Oise, een gebied in Noordwest Frankrijk waar de 21e eeuw nog niet echt is begonnen. Wanneer Jean-Pierre in het ziekenhuis te horen krijgt dat hij een ernstige ziekte heeft en het rustiger aan moet doen, stort zijn wereld in. Hij dacht dat hij onvervangbaar was, maar nu moet hij de hulp accepteren van de stadse arts Nathalie.

Uiteraard zijn Nathalie en Jean-Pierre tegenpolen en uiteraard groeien ze langzaam naar elkaar toe. Dat wil zeggen, Nathalie gaat steeds meer mee met haar conservatieve collega. Voor Jean-Pierre is een computer nergens goed voor, een modern medisch centrum ook niet, en eigenlijk moet alles zo blijven zoals het altijd is geweest. Dat een eventuele opvolger te maken krijgt met een onoverzichtelijke berg aan papieren dossiers boeit hem verder niet.

Wie geporteerd is van nostalgisch plattelandsdrama, vindt veel van zijn gading in ‘Médecin de campagne’. De omgeving oogt authentiek en de Franse plattelanders gedragen zich helemaal naar het clichébeeld. François Cluzet en Marianne Denicourt doen het prima als Jean-Pierre en Nathalie. De chemie tussen de twee is niet optimaal, maar uiteindelijk dwaalt het verhaal ook nooit af richting romance. De visuele stijl is helemaal arthouse, flets en wiebelig, wat het realiteitsgehalte verhoogt.

Er ontbreekt ook nog wel het een en ander. Hoewel geafficheerd als komisch drama valt er helemaal niks te lachen. Het drama zelf graaft nooit diep, alles gaat blijkbaar zijn vredige gangetje op het platteland. De burgemeester krijgt een ongelukje, een verstandelijk gehandicapte vertelt iets over zijn hobby’s, de dorpelingen bezoeken het countryfestival en luisteren naar een erbarmelijke cover van ‘Hallelujah’. En intussen krijgt Jean-Pierre slecht nieuws en groeien hij en Nathalie verder naar elkaar toe.

Het gebrek aan diepgaand drama nekt de film net niet, behalve voor kijkers die toch al niet veel moeten hebben van weeïge plattelandsromantiek. Het hoogst merkwaardige einde zal ook niet voor iedereen zijn weggelegd. ‘Médecin de campagne’ is dus een film waar je helemaal warm van wordt of waar je langzaam bij in slaap sukkelt.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 januari 2018
DVD-release: 29 mei 2018