Mees Kees in de wolken (2019)

Recensie Mees Kees in de wolken CinemagazineRegie: Martijn Smits | 72 minuten | familie | Acteurs: Leendert de Ridder, Sanne Wallis de Vries, Raymonde de Kuyper, Jochen Otten, Ellie de Lange, Imme Gerritsen, Tijn Hoetmeer, Abel Nienhuis, Elisa Beuger, Badr Boubric, Tygo Desmet, Sam Ghilane, Devyne Hoffstaetter, Mauro Semprevivo, Kiara Usman, Lilo Van den Bosch, Sem Van der Horst, Saphira Van der Kolk, Mila van Groeningen, Tyshara Van Samson, Lively van Zweeden, Liz Vergeer

Met het jeugdboek ‘Mees Kees – een pittig klasje’ zette schrijfster Mirjam Oldenhave een ongekend succes in gang. De avonturen van invalleerkracht Meester Kees en zijn leerlingen spreken kinderen in de bovenbouwklassen van de basisschool enorm aan, omdat ze voor hen heel herkenbaar zijn. En met de wat stuntelige en onhandige Mees Kees valt er ook heel wat te lachen. Het succes van de boekenreeks werd in 2012 voor het eerst vertaald naar het witte doek; de jeugdfilm ‘Mees Kees’, met in de hoofdrol Willem Voogd, trok maar liefst 600.000 bezoekers. Ook de films die daarna kwamen – ‘Mees Kees op kamp’ uit 2013 en ‘Mees Kees op de planken’ uit 2014 – deden het goed aan de bioscoopkassa’s. Na de derde film in de reeks vond hoofdrolspeler Willem Voogd het welletjes. Niet alleen wilde hij zelf wel weer eens een andere rol spelen, ook vond hij dat de kinderen die zijn leerlingen speelden inmiddels te oud waren geworden. Met een vrijwel geheel nieuwe cast werd in 2016 ‘Mees Kees langs de lijn’ opgenomen, gevolgd door een tv-serie in 2017. Leendert de Ridder (‘Sterke verhalen’, 2010) nam het stokje over van Voogd. Hij is ook te zien in ‘Mees Kees in de wolken’ (2019), maar de kindercast is opnieuw vervangen. Je zou kunnen zeggen dat de enige constante factoren in de casting in acht jaar Mees Kees Sanne Wallis de Vries (als het merkwaardige schoolhoofd Dreus) en Raymonde de Kuyper (als de moeder van Mees Kees) zijn.

Ook deze vijfde Mees Kees-film werd neergepend door scenarioschrijver Tijs van Marle, die daarmee erg belangrijk is in de consistentie en de herkenbaarheid in toon en stijl van het verhaal. Overigens gaat dat verhaal hier niet al te diep: Mees Kees (Leendert de Ridder) is jarig. Van zijn vriendin Marie-Louise (Ellie de Lange) heeft hij een ballonvlucht gekregen. Een fantastisch cadeau natuurlijk, maar niet voor Mees Kees. Hij heeft namelijk hoogtevrees, maar durft dat niet eerlijk te vertellen aan Marie-Louise. Op school werkt Dreus intussen aan een groot feest. De school bestaat namelijk op de kop af vijftig jaar en dat moet uiteraard gevierd worden. Dreus hoopt alle kinderen aan het dansen te krijgen, maar de leerlingen van Mees Kees staan daar niet bepaald om te springen. Ze zijn onzeker over hun danskwaliteiten. Tobias (Imme Gerritsen) zwijmelt weg bij de gedachte om op het feest met de mooie Hasna (Mila van Groeningen) te kunnen dansen. Maar haar vragen, dat vindt hij doodeng! En zo zit hij in het zelfde schuitje als Mees Kees, die zijn geliefde ook iets niet eerlijk durft te vertellen. Tobias’ beste vriend Sep (Tijn Hoetmer) is vooral erg geïnteresseerd in wat Dreus allemaal uitspookt in het lokaal dat ze angstvallig voor de buitenwereld gesloten probeert te houden.

Wereldschokkend zijn de avonturen van Mees Kees en zijn leerlingen niet bepaald; het zijn net van die kneuterige, alledaagse gebeurtenissen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Het is allemaal verre van spannend, al probeert regisseur Martijn Smits, onder meer bekend van ‘Zombibi’ (2012) en ‘Superjuffie’ (2018) – niet geheel toevallig ook allebei geschreven door Tijs van Marle – er hier en daar nog wat sjeu in te brengen met geluidseffecten. Maar urgent is anders. Zeker omdat het telkens uitstellen van ‘het hoge woord’ dat zowel Mees Kees als Tobias doen, niet leiden naar een uiteindelijke bevredigende climax. En zo kabbelt en keuvelt de film door. ‘Mees Kees in de wolken’ moet het hebben van de personages, die weliswaar flinterdun maar zeker niet onsympathiek zijn; we gunnen ze allemaal het beste. Iets meer inhoud is daar een wezenlijk onderdeel van, overigens. Niet dat er geen aanknopingspunten zijn waar de film op zou kunnen voortborduren; neem nou Tobias’ overleden vader. Ook in deze film wordt weer aangestipt dat de jongen nog midden in het rouwproces zit, een gegeven dat veel dieper uitgewerkt had kunnen worden dan wat we hier zien. ‘Mees Kees’ houdt het licht en luchtig en waant zichzelf daarmee een allemansvriend, die een zorgeloze oppervlakkigheid uitstraalt die zich na een tijdje gaat wreken. Want wat hebben we nu eigenlijk gezien wat ons bijblijft…?

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 december 2019
DVD-release: 22 april 2020