Mees Kees op kamp (2013)

Regie: Barbara Bredero | 81 minuten | familie, drama, komedie | Acteurs: Willem Voogd, Sanne Wallis de Vries, Hannah Hoekstra, Felix Osinga, Brent Thomassen, Cas Jansen, Martijn Fischer, Raymonde de Kuyper

Na het enorme succes van ‘Mees Kees’ in 2012 mag je wel concluderen dat het een uitdaging zal zijn een kind te vinden dat de film niet gezien heeft. De film staat in de top tien van best bezochte jeugdfilms aller tijden én was een van de tien best bezochte speelfilms van 2012. Het is niet zo verwonderlijk dat deze klapper opgevolgd wordt, zeker niet als je bedenkt dat er nog een schat aan bronmateriaal aanwezig is: schrijfster Mirjam Oldenhave schreef al zeven boeken over de populairste stagiair van Nederland en zijn groep 6B. In 2013 gaat mees Kees met Tobias, Sep en de rest van de klas op kamp. Eh, pardon, werkweek. Directrice Dreus laat geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat het vooral een wérkweek is. Ook mees Kees moet er aan geloven. Het tijdschema en de veiligheid van de kinderen is het belangrijkste dat er is, drukt Dreus hem op het hart. Desondanks zijn de leerlingen van mening dat het vast en zeker een topvakantie wordt. Ook al pakt Dreus tijdens de fietstocht al de zak met snoep van Sep af.

‘Mees Kees op kamp’ is met bijna hetzelfde team voor en achter de camera gemaakt als het eerste deel. Het boek wordt redelijk gevolgd, maar in plaats van de gymleraar is het nu Dreus die door haar rug gaat en de touwtjes uit handen moet geven aan mees Kees. Goede keuze, want Sanne Wallis de Vries als Dreus staat garant voor enkele van de grappigste scènes. Het is gewoon jammer dat ze voor een groot deel van de film buiten beeld is, maar daar hebben de makers een originele oplossing voor bedacht, zodat ze er toch een beetje bij is. Het is fijn om de bekende gezichten terug te zien, al hebben Tobias en Sep wel wat nieuwe klasgenootjes. Herkenbare situaties, gegniffel om verliefdheidjes, de steeds maar weer niet lukkende eerste zoen van mees Kees en Marie-Louise en de leuke opmerkingen van Sep, het is allemaal best vermakelijk.

Er is naast humor ook ruimte voor drama: we zien hoe Tobias zorgt voor zijn moeder (terwijl de rollen eigenlijk omgekeerd moeten zijn), maar ook hoe hij Seps in-bed-plas-problematiek oplost én dat hij voor mees Kees door het vuur gaat. Tobias is het best uitgewerkte personage, en het verdriet om zijn overleden vader – en de onmacht van zijn moeder om daarmee om te gaan – is best intens en schrijnend om te zien. In een prachtige scène op een begraafplaats raakt ‘Mees Kees op kamp’ precies de juiste snaar: het is niet te melodramatisch, maar er wordt ook niet luchtig over gedaan. Mooi.

Toch is ‘Mees Kees op kamp’ net wat minder geslaagd dan de eerste film. Dat komt omdat er geen echte spanningsboog in de toch al magere plot is. Er wordt niet echt naar iets toegewerkt, hooguit naar het einde van de werkweek. Daarnaast voelen sommige scènes wat gekunsteld aan. Het verlaten donkere huis waar Tobias met enkele van zijn klasgenootjes in terecht komt als het groepje op zoek is naar mees Kees, is een geforceerde manier om spanning aan te brengen en de overgang naar het strand daarna komt te abrupt. ‘Mees Kees op kamp’ voelt daardoor iets te fragmentarisch aan, alsof het scenario net als het boek in korte hoofdstukken verdeeld is. Het slot komt na 80 minuten dan ook onverwacht, alsof er nog meer verteld had moeten worden. Deze puntjes van kritiek zullen door de jeugdige doelgroep overigens volledig naast zich neergelegd worden, want ‘Mees Kees op kamp’ is voor hen een prettig weerzien met vertrouwde gezichten. Plezier verzekerd.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 december 2013
DVD- en blu-ray-release: 26 maart 2014