MeesterSpion (2016)

Recensie MeesterSpion CinemagazineRegie: Pieter van Rijn | 77 minuten | familie | Acteurs: Beau Schneider, Stijn van der Plas, Nienke de la Rive Box, Cynthia Abma, Patrick Stoof, Lieneke le Roux, Kay Greidanus, Aus Greidanus, Frits Lambrechts, Fabian Jansen, Julian Ras, Mike Weerts, Simone van Bennekom, Allard Geerlings, Bianca Krijgsman, Leonid Vlasov, Liz Vergeer, Steef Cuijpers, Brennan Wilkes, Oleg Kovalev, Marc Siersema, Brian Worm

Tim is net verhuisd. Geheel tegen zijn zin heeft de tienjarige jongen (soepel vertolkt door Stijn van der Plas) de grote stad moeten verruilen voor een rustiek kustdorpje waar zijn ouders een vervallen hotel in ere willen herstellen. De heimwee naar zijn oude vriendjes speelt hem elke dag parten. Als ook de eerste kennismaking met zijn nieuwe klasgenoten door toedoen van de juf ook niet bepaald soepel verloopt, is de normaal zo goed gemutste tiener veel van zijn blijmoedigheid verloren. Maar dan ontdekt hij, op de vlucht voor de pestkoppen uit zijn klas, een onvervalste spionnenkelder.

Veertig jaar eerder diende de kelder als schuilplaats voor het spionnenduo Simon en Lexie. Hun missie was om een verrader binnen de geheime dienst op te sporen. Als het de moedige Simon (Beau Schneider) lukt de verrader te ontmaskeren, wordt hij echter door een gifpijl getroffen. Net voordat hij de identiteit van de verrader aan zijn partner Lexie wil openbaren, valt hij door het gif in coma. Omdat ze geen tegengif voorhanden heeft, zit er voor Lexie niets anders op dan het verdoofde lichaam van Simon in te vriezen. De bevroren spion wordt tegen gevaar verstopt in hun schuilkelder. Daar blijft de geheim agent onaangeroerd liggen, totdat hij veertig jaar later door Tim gevonden wordt.

De vlotte opening van ‘MeesterSpion’ kijkt lekker weg. De fantasierijke decors zijn zichtbaar nep, waardoor de film op een fijne manier cartoonesk wordt. Het acteerwerk conformeert zich daaraan. Zeker Beau Schneider als Simon neemt het allemaal niet te serieus, zonder dat hij daarbij aan enthousiasme inboet. Die eerste scènes geven een gedegen avontuur, vol spanning en een vleug humor, waarbij de film aanvoelt als een kruising tussen een jeugdige Austin Powers-variant en polder-Bond. Een extra pluspunt daarbij is dat de tienjarige Tim daadwerkelijk de ruimte krijgt om zich te profileren. Hij laat zich nooit passief door de omstandigheden of de volwassen meevoeren, maar neemt zelf herhaaldelijk het initiatief om actie te ondernemen.

Toch kan niet voorkomen worden dat ‘MeesterSpion’, ook voor een jeugdfilm, wel heel weinig om het lijf heeft. Na die attractieve opening zakt het tempo grotendeels in. De scènes die er voor in de plaats komen, zijn weinig hoogdravend. Conventies, breedsprakige dialogen en belegen grappen nemen het verhaal over. Met het idee van iemand die na veertig jaar bevroren te zijn geweest een heel nieuwe wereld mag aanschouwen wordt op een paar makkelijke grapjes na bijvoorbeeld weinig gedaan. Niet te veel denken, gewoon vermaakt worden lijkt het devies. Een ouderwetse gedachte. Wat ook stoort is dat ‘MeesterSpion’ precies dezelfde vorm heeft als ‘Dummie de Mummie’, niet geheel toevallig ook een film van scenarist Tijs van Marle en producent PVPictures. Daardoor wordt de film toch een tikkeltje te voorspelbaar. Gelukkig maken de talloze actiescènes, waar het vermaak beter uit de voeten komt, veel goed.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 oktober 2016
DVD- en blu-ray-release: 15 februari 2017