Meet Bill (2007)

Regie: Bernie Goldman, Melisa Wallack | 93 minuten | drama, komedie | Acteurs: Aaron Eckhart, Jessica Alba, Elizabeth Banks, Logan Lerman, Holmes Osborne, Todd Louiso, Timothy Olyphant, Reed Diamond, Kristen Wiig, Jason Sudeikis, Andy Zou, Ana Lucasey, Constance Barron, Conor O’Farrell, Julia Pace Mitchell, John Lordan, Rick Edlund, Marisa Coughlan, Matt Thomas, Paul Goetz, Sarah Howard, Jason Cannon, Charlie Sherman, Brad Schmidt

Wat hebben Joe Black, John Doe, The Fockers, The Barkers, The Applegates, Dave, The Browns, The Feebles, The Spartans, The Parents en The Robinsons met elkaar gemeen? Als je er ‘Meet’ voor zet heb je een film. Aan deze lang niet volledige lijst kunnen we nu ‘Meet Bill’ toevoegen. In deze komedie maken we kennis met ene Bill, een chocoladeverslaafde bankmanager die niet op zijn plaats lijkt in zijn job, zijn huwelijk en de rest van zijn leven.

In ‘Meet Bill’ ontmoeten we niet alleen het titelpersonage maar ook zijn vrouw, zwager, schoonvader, broer, vriend van broer, minnaar van vrouw, drie irritante highschoolkids, een lingerieverkoopster, haar hartsvriendin, een donutsondernemer, haar partner en een jochie dat in vuurwerk handelt. Dat is nogal wat voor een film van gemiddelde lengte. Vervelender is nog dat geen van deze personages echt sympathiek of alleen maar boeiend is. Dat geldt ook voor Bill, die waarschijnlijk een sympathieke loser moet voorstellen, maar hier het midden houdt tussen een uit de kluiten gewassen puber en een dorpsidioot. Het verrassend matige optreden van Aaron Eckhardt als titelheld maakt het er allemaal niet beter op.

Het verhaal wil ook al niet meewerken. ‘Meet Bill’ bestaat uit vele zijlijntjes zonder echte hoofdlijn, of het zou om de voorspelbare karakterontwikkeling van het hoofdpersonage moeten gaan. Over hoe Bill ooit bij zijn vrouw en schoonfamilie is terechtgekomen, wil je al helemaal niet nadenken. Met de afdeling humor is het nog erger gesteld. De meeste grappen zie je al van ver aankomen en de paar aardige grappen die overblijven komen verdacht bekend voor. En stunten met vuurwerk en stoned aan een klimmuur hangen, is eerder iets wat je in een tienerfilm verwacht.

‘Meet Bill’ herbergt gelukkig nog twee wijze lessen, die elkaar wel lichtelijk tegenspreken. De eerste les is dat je altijd je eigen weg moet gaan. Volgens de tweede les moet je dat dan wel doen met een goed kapsel, leuke kleren en een slank lichaam. Wie zich aangesproken voelt door deze pareltjes van wijsheid zou ‘Meet Bill’ eens moeten proberen. Alle andere filmliefhebbers kunnen beter kennismaken met John Doe, Joe Black of een van die andere personages die ons zo graag willen ontmoeten.

Henny Wouters

Waardering: 2