Meisje (2002)
Regie: Dorothée van den Berghe | 93 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Charlotte Vanden Eynde, Els Dottermans, Frieda Pittoors, Matthias Schoenaerts, Wim Opbrouck, Nico Sturm, Viviane de Muynck, Arthur Semay, Alice Toen, Dirk van Dijck, Jos Verbist
Het verhaal van de film is eigenlijk geen verhaal. Het is een episode uit het leven van Muriel. Als meisje van twintig wil ze zichzelf leren kennen en écht gaan leven. Om dit te kunnen doen laat ze haar oude leventje volledig los. Ze verlaat haar ouders, breekt met haar vaste vriendje en vertrekt, nog zoekend naar een baan, naar de grote stad. En alhoewel ze soms stil en bedeesd over komt, Muriel weet wat ze wil, wat ze kan, en is op de juiste momenten voldoende assertief.
Verbonden aan het leven van Muriel, wordt ook een blik geworpen op de chaotische Laura van wie ze een kamer huurt, en wordt ook nog een weergave gemaakt van de niet-uitgekomen dromen van Martha, Muriels moeder. De hoofdrol is duidelijk voor Muriel, maar door de toevoeging van deze twee dames, wordt wel een breder perspectief neergezet van vrouwen in het algemeen, en zeker van vrouwen van verschillende generaties met daarbij passende vragen en verlangens. De dromen worden niet altijd even concreet neergezet of uitgewerkt, soms moet je er als kijker zelfs naar raden, maar leggen wel (geheime) verlangens bloot. En ook maakt de film duidelijk hoe moeilijk het is om jezelf volledig te laten zien aan anderen, hoe er om dingen heen gedraaid wordt en hoe wordt verwacht dat zwijgende blikken juist worden geïnterpreteerd. Wanneer heb je eigenlijk echt contact met elkaar?
‘Meisje’ is geen film met actie, echt drama of humor. Het is van alles een beetje, of mischien zelfs niets. Toch schuilt hierin de kracht van de film. De echtheid en de nabijheid van het aanschouwen van de beelden, maken van de kijker een levens-toeschouwer. En de soms bijna rauwe close-ups versterken dit effect. Het zoeken naar identiteit wordt daarmee op een ontastbare manier gevoelig. “Er moet iets gebeuren in mijn leven” is een uitspraak van Laura, en is precies het thema van de film. De drie hoofdpersonen ervaren dit allen voor zichzelf, en starten een soort van zoektocht naar dit “iets”. En omdat er gezocht wordt zonder strategie of zonder concreet doel, zou je de film ook als oppervlakkig kunnen ervaren. Maar als je een liefhebber bent van een mooi tijdsbeeld van een jong-volwassene op zoek naar zichzelf, dan is deze film een echte aanrader.
Sharon Vonk
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 6 maart 2003