Meisjes (2009)

Regie: Geoffrey Enthoven | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jan van Looveren, Marilou Mermans, Lea Couzin, Lut Tomsin, Lucas van den Eynden, Barbara Sarafian, François Beukelaers, Robrecht vanden Thoren, Jurgen Delnaet, Isabel Leybaert, Michel Israel, Lut Tomsin, Stefan Declerck, Lori Bosmans, Leo Achten, Bieke Bosmans, Claude Musungayi, Greg Timmermans

De film ‘Meisjes’ lijkt op het eerste oog, bij het zien van de titel en de intro, een film te zijn voor jongeren van het Carry Slee-tijdperk. Weer een van de zoveel films over een jong meisje dat in een bandje wil om beroemd te worden. Maar als de film goed en wel begonnen is, weet je dat het hier om iets heel anders gaat. Niks geen jonge meiden die beroemd willen worden, het gaat hier om een film over oudere dames die in een bandje willen. Dat maakt het uitgangspunt ineens een stuk interessanter.

De zeventigjarige Claire wil net als vroeger in een bandje spelen. Ze wil optreden en genieten van het leven. Ze vraagt haar zoon om hulp, die alleen mee wil doen, als het zijn stijl muziek mag worden. En laat die stijl nou net iets zijn wat je niet zou verwachten van 70-jarige dames; namelijk R&B. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige grappige momenten, maar de film vervalt, dankzij de serieuze ondertoon, gelukkig nergens in een slappe komedie die zich richt op makkelijke grappen over oude dames die voor een publiek optreden met hippe, jonge muziek.

De film is van het genre komisch-drama. Het blijft moeilijk om deze twee dingen te combineren maar dat is bij ‘Meisjes’ wel gelukt. Het brengt zowel een lach als tranen en daarvoor verdient regisseur Geoffrey Enthoven een compliment.

Een goede film valt of staat ook vaak met de acteurs. De tamelijk onbekende Vlaamse acteurs Marilou Mermans, Lea Couzin Luyckx, Lut Tomsin en Jan van Looveren, die de hoofdrollen vertolken in deze film doen het verbluffend goed. En zij zijn het die, vooral bij de vele close-ups, zorgen voor de tranen. De muziek en de optredens daarentegen zorgen vooral voor de lach. ‘Meisjes’ laat je ook beseffen hoe kort het leven eigenlijk is, en dat je ervan moet genieten zolang het nog kan. Een serieuze boodschap die je meekrijgt bij deze bijzonder leuke film.

Eveliene Sanders