Melanie (2019)

Recensie Melanie CinemagazineRegie: Jacinta Agten | 15 minuten | korte film, drama | Acteurs: Femke Debeule, Bruno Vanden Broecke

De twintiger Melanie weet niet wie haar biologische vader is. Ze is een donorkind en is geobsedeerd door het idee dat ze haar vader leert kennen. Waarom dit nu, op dit moment in haar leven, speelt, wordt niet duidelijk in kortfilm ‘Melanie’. Misschien is het feit dat ze net is afgestudeerd een trigger geweest. Hoe dan ook: Melanie (debuutrol van Femke Debeule) heeft door onderzoek te doen een idee wie haar biologische vader is. Er moet alleen nog een DNA-test gedaan worden.

Stiekem heeft ze de mogelijke kandidaat al geobserveerd in zijn natuurlijke omgeving. Patrick (Bruno Vanden Broecke) heeft een partner en kinderen en wanneer je Melanie gadeslaat die dit huiselijk aandoende tafereeltje vanuit haar veilige plek bekijkt, voel je een soort tweestrijd. Aan de ene kant voelt het niet goed dat Patrick onwetend bekeken wordt, aan de andere kant snap je haar verlangen naar informatie, herkent ze iets van hem in zichzelf?


‘Melanie’ neemt een onverwachte wending als de uitslag van de DNA-test binnen is. Deze kortfilm is mooi geschoten en naturel geacteerd. Voor zowel de regisseur als de hoofdrolspeelster is dit een persoonlijk project: beide vrouwen zijn donorkinderen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 18 november 2020 (Selected Shorts #28: De beste Vlaamse kortfilms)