Melody (2014)

Regie: Bernard Bellefroid | 94 minuten | drama | Acteurs: Rachael Blake, Lucie Debay, Don Gallagher, Laure Roldan, Clive Hayward, Lana Macanovic, Julie Maes, Catherine Salée, Larisa FaberDe Franse huiskapster Melody besluit draagmoeder te worden om een eigen kapsalon te kunnen starten. Ze stuit op de rijke Engelse Emily, die net een behandeling voor kanker achter de rug heeft en daarbij haar ongeboren kind verloor. Al snel na het inbrengen van de bevruchte eitjes staat de dakloze Melody bij de alleenstaande manager op de stoep en trekt bij haar in.

Regisseur Bernard Bellefroid (‘La régate’) laat er qua drama en tempo geen gras over groeien, en zet de standsverschillen tussen de dames, die moeder en dochter zouden kunnen zijn, daarna nog eens aan. Geen probleem: ‘Melody’ heeft een ijzersterke premisse, die je van een flatgebouw kunt afgooien en dan nog heel blijft. Deze twee vrouwen kunnen immers niet om elkaar heen.

Bij een film met urgentie moet je dan maathouden, en dat doet Bellefroid al evenzeer met het kat-en-muisspel van de uitstekende Lucie Debay en de degelijke Rachel Blake, die elkaar continu aftasten maar nooit helemaal vertrouwen. Je zou zelfs kunnen stellen dat ‘Melody’ het verloop kent van een romcom, maar we gaan niet op de feelgood-toer; daarmee zou Bellefroid zijn verhaal tekort hebben gedaan. Melody en Emily hebben hoe dan ook een relatie, welke dat ook moge zijn, en moeten daarmee leren omgaan. Dat zijn ze – beiden vanuit het eigen perspectief – echter niet gewend.

En dan worden ze door ontwikkelingen in de tweede helft van de film ook nog eens gedwongen de aard en uitkomst van het draagmoederschap te herzien. Ook de dramatische afwikkeling verloopt geloofwaardig. Bellefroid houdt het hoofd koel, met een stemmige enscenering en muziek, en zet met het slot een logisch uitroepteken achter de film. Ontdekking Debay speelt daarin een centrale rol en dat is een terechte keuze. Deze film draait uiteindelijk om Melody en haar kind.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 mei 2015