Men in Black (1997)

Regie: Barry Sonnenfeld | 98 minuten | actie, komedie, science fiction | Acteurs: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Vincent D’Onofrio, Rip Torn, Tony Shalhoub, Siobhan Fallon, Mike Nussbaum, John Gries, Sergio Caldéron, Carel Struyken, Fredric Lane, Richard Hamilton, Kent Faulcon, John Alexander

‘Men in Black’ is misschien een beetje een slachtoffer van zijn eigen reputatie en hype geworden, overschaduwd door de megahit van Will Smith en de associaties bij een Hollywood blockbuster. Want hoewel er zeker leuke effecten en grote(re) actiemomenten in de film zitten, is het niet echt een standaard blockbuster of actiespektakel te noemen. Wie met deze verwachting ‘Men in Black’ gaat bekijken, komt misschien lichtelijk bedrogen en teleurgesteld uit. En dat zou zonde zijn, want ‘Men in Black’ is een grappige, ongedwongen film met geweldig gecaste acteurs en een charmante retro science fiction sfeer.

Het gegeven van regeringsfunctionarissen die de (politieke) waarheid proberen te verbergen of verbloemen voor het publiek, is natuurlijk vaak een schrijnende realiteit in de Verenigde Staten (en vele andere landen) en het is interessant dat deze laag meespeelt in de film, maar ‘Men in Black’ is toch vooral een pretentieloze komedie met geinige special effects: als maatschappijkritiek moet de film niet gezien worden. ‘Men in Black’ tapt een beetje uit hetzelfde vaatje als ‘Mars Attacks’ met zijn knipoog naar de pulpy sf-films uit de jaren vijftig en zestig, maar werkt over het algemeen beter dan deze wat chaotische, met sterren afgeladen film van Tim Burton.

Het succes van ‘Men in Black’ is bijna volledig te danken aan het perfecte komische duo Jones en Smith. De starre, cynische oude rot “K” (Tommy Lee Jones) en zijn jonge, naïeve, maar ook bijdehante en fanatieke partner “J” (Will Smith), hebben een aanstekelijke chemie samen en nemen de gewillige kijker moeiteloos mee op hun ongelooflijke avonturen. De confrontaties van K en J met de meest uiteenlopende en bizarre schepsels zijn vaak zo hilarisch vanwege hun droge observaties en leuke interacties. Zoals tijdens een ontmoeting met een handelaar die steeds een nieuw hoofd kan laten aangroeien of wanneer ze een uit de kluiten gewassen kakkerlak klein moeten krijgen.

Maar ook de bijrolspelers dragen hun steentje bij, zoals de sarcastische maar toch ook charmante lijkschouwer Linda Fiorentino en de in overtuigende make-up gehulde alien Vincent D’Onofrio, wiens huid erg losjes om zijn hoofd zit en die schokkerig beweegt en moeite heeft uit zijn woorden te komen. Spanning en echt groots spektakel zijn eigenlijk niet aanwezig, maar de lichtvoetige sfeer van de film werkt heel aanstekelijk, en gecombineerd met wat leuke actie en creatieve special effects maakt dit van ‘Men in Black’ een prima popcornfilm.

Bart Rietvink

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 juli 1997
Blu-ray-release: 9 mei 2012