Men of War (1994)

Regie: Perry Lang | 98 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Dolph Lundgren, Charlotte Lewis, BD Wong, Tony Denison, Tim Guinee, Don Harvey, Tommy ‘Tiny’ Lister, Tom Wright, Catherine Bell, Trevor Goddard, Kevin Tighe, Thomas Gibson, Perry Lang, Aldo Sambrell, Juan Pedro Tudela, Ignacio Carreño, Tookta Saengsuk, Loon Tuk Team, Sri-Taow Soa Tong

Acteur Dolph Lundgren speelde sinds de jaren tachtig (na zijn debuut in de James Bond film ‘A View to a Kill’) in een waslijst aan actiefilms. Daarin kende hij zeker minstens zoveel teleurstellingen als successen. Het maakt dat de twijfel nog wel eens toeslaat alvorens je voor een Lundgrenfilm kiest. Zelfs voor de doorgewinterde actieliefhebber. Waarschijnlijk is ‘Men of War’ uit 1993 mede daardoor een aangename verrassing. John Sayles zorgde voor het script en waarborgde daarmee een actiefilm die prima in elkaar zit.

Dit keer zien we Lundgren (in de film Nick Gunan) eens niet als de standaard bonkige Russische schurk die hij al vele malen eerder speelde. Sterker nog, met zijn bijnaam ‘Nick the Swede’ wordt zelfs gerefereerd aan Lundgrens ware nationaliteit: de acteur werd in 1957 in Stockholm geboren. Het is een voorbode voor de wat menselijkere kant die je van Lundgren gaat zien in deze film. Menselijk in die zin, dat Lundgren in de rol van Nick een meer gevormd karakter krijgt toebedeeld waar je als kijker in de beginminuten kennis mee maakt. Terwijl de actie in dat begin nog even uit blijft, blijkt Lundgren zelfs een sensitieve kant te hebben. Verfrissend, aangezien we hem normaal als emotieloze Russische moordmachine aantreffen.

Overzichtelijk en opbouwend is het scenario dat dus werd geschreven door – rot in ’t vak –  John Sayles. Met de behoefte aan een lekkere, niet te moeilijke actiefilm krijg je met ‘Men of War’ wat je wilt. Een aan lager wal geraakte voormalig Special Ops soldaat (Nick Gunan) wordt gevraagd een belangrijke klus te klaren. Nick zegt in eerste instantie nee, maar komt later toch tot inkeer. Het betreft  ’t verkrijgen van de rechten op een ongewone schat die een zonnig eiland in de Chinese Zuidzee herbergt. De traditionele opbouw van ‘Men of War’ is effectief en vangt je binnen enkele minuten, om je vervolgens niet meer los te laten.

Waar ’t de spectaculaire actie betreft word je in ‘Men of War’ op je wenken bedient, al moet je voor de grote klapper echt op het einde van de film wachten waar chaos, explosies, schiet- en vechtpartijen het geheel naar de climax brengen. Een prettige bijkomstigheid is ’t prachtige landschap dat de film een broeierige ondertoon geeft.

‘Men of War’ is als B-actiefilm vermakelijk en de moeite van het kijken waard.

Tjeerd Kooistra

‘Men of War’ verschijnt dinsdag 18 juni 2013 op DVD.