Mensendagen (2018)

Recensie Mensendagen CinemagazineRegie: Jeroen van ’t Hullenaar, Coen Eigenraam | 10 minuten | korte film, fantasie, drama | Acteurs: Julien Croiset, Alice Reijs, Jesse Mensah

Je hoort het wel eens: iemand is geboren in het verkeerde lichaam. Een jongen die zich meisje voelt of andersom. Maar wat nu als een dier herboren wordt in het lichaam van een mens? Met dit enigszins bizarre uitgangspunt maakten Coen Eigenraam en Jeroen van ’t Hullenaar de Kort! film ‘Mensendagen’.

In een sfeervol natuurgebied, mistig en met een prachtig blauw filter, horen we natuurgeluiden alsof we met onze voeten midden in de modder staan. In voice-over vertelt de kikker ons hoe hij zijn leven ervaart. Hij begrijpt zijn omgeving, hoe het begint, eindigt en opnieuw begint. Hij heeft er vrede mee, is gelukkig. Maar dan wordt hij herboren als mens. Niet als baby, maar als volwassen man. Ineens doet hij zijn ogen open en is hij mens.

In ‘Mensendagen’ volgen we vervolgens het leven van deze Allard. Er is iets in hem veranderd, maar wat, daar kan hij de vinger niet opleggen. Hij voelt zich vervreemd, zakt op zijn werk ineens in elkaar en wanneer zijn partner hem vraagt wat hij op dit ongebruikelijke tijdstip thuis doet, slaat hij wartaal uit. Er is maar één oplossing.

Julien Croiset weet overtuigend de verwarring op de kijker over te brengen. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen. Waarmee ‘Mensendagen’ zich echter echt onderscheidt, is het geluid. Niet alleen de natuurgeluiden vallen op, zelfs hele zachte geluiden zoals het knipperen van oogleden kun je horen. En het fraaie kikkerkoor is natuurlijk helemaal een schot in de roos. Laat knisperende chipszakken en krakende popcorn alsjeblieft achterwege en concentreer je volledig op dit feestje voor je zintuigen!

Monica Meijer


Waardering: 3.5