Mercenaries (2014)

Regie: Christopher Ray | 89 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Zoë Bell, Kristanna Loken, Vivica A. Fox, Brigitte Nielsen, Cynthia Rothrock, Nicole Bilderback, Tim Abell, Gerald Webb, Edward DeRuiter, Alexis Raich, Tiffany Panhilason, Bernard Babish, Morgan Benoit, Dmitri S. Boudrine

Na het succes van ‘The Expendables’ franchise besloot filmfabriek The Asylum een soort tegenhanger van deze trilogie te maken om een graantje van de hype mee te pikken. In hun eindeloze woestenij van verdorde creativiteit slaagde het team van The Asylum er toch in om nog iets enigszins onverwachts te doen. In deze schaamteloze kopie spelen vrouwelijke actiesterren de hoofdrol. Er is dus nog een beetje over het hier besproken ‘Mercenaries’ nagedacht!

In ‘Mercenaries’ moet een team supervrouwen de gekidnapte dochter van de Amerikaanse president bevrijden uit handen van een gevaarlijke powervrouw (een verlopen Brigitte Nielsen). Het eliteteam bestaat uit een sluipschutter (Kristanna Loken), een keiharde wapenexpert (Vivica A. Fox), een martial arts expert (Zoë Bell) en een explosievenexpert (Nicole Bilderback).

Over het verhaal is niet lang nagedacht. Dat is ook niet erg voor een actiefilm, mits de stunts en gevechten maar de moeite waard zijn. Helaas. De reden: The Asylum. Wie bekend is met deze filmfabriek weet dat er weinig budget is om voor een goed verhaal en script te kunnen zorgen. Ook voor de special effects is weinig geld voorhanden en die vlieger gaat ook op voor de regisseurs en castleden. ‘Mercenaries’ is een rommelig ingeblikte film waarin de spaarzame actiescènes volledig verknipt zijn op de montagetafel. Als er gevochten wordt, lijkt de camera als wapen te worden ingezet. Schokkende beelden en een slecht te volgen knokpartij zijn het gevolg.

De film bestaat uit veel scènes waarin wat afgeouwehoerd wordt. Verwacht geen dialogen met inhoud, maar tenenkrommende one liners en idiote monologen. ‘Mercenaries’ is een redelijk kijkbare film dankzij het onevenwichtige acteerwerk. Bell is charismatisch en doet het goed als ingetogen hoofdrolspeelster. Bilderback is ook charmant. Het acteerwerk van Fox (ze lijkt inmiddels op de Amerikaanse versie van Patty Brard) en Nielsen gaat volledig over de top en is hilarisch slecht. Je kunt weddenschappen afsluiten over wanneer de aderen op hun voorhoofd exploderen als ze weer een woede-uitbarsting hebben. Het is cartoonesk. Loken fungeert als ‘eye candy’ en kickboks cultheldin Cynthia Rothrock mag opdraven in een toffe bijrol.

Ondanks het gebrek aan strakke actie en een degelijk script is deze film niet volledig rampzalig. De actrices zijn leuk om naar te kijken (soms op de verkeerde manier) en het idee van vrouwelijke actieheldinnen is best leuk. De warrige montage en het gebrek aan een spanningsboog (het team moet binnen een korte tijd een crisis bezweren, maar lijkt geen haast te maken) zorgen ervoor dat ‘Mercenaries’ frequent sleept en saai wordt. Net als je de dvd uit de lade wilt halen, gebeurt er weer iets grappigs.

Deze film wordt vast snel tegen middernacht op een doordeweekse avond op een commerciële zender geprogrammeerd. Als jij een nachtbraker bent die dit soort videovoer tof vindt, dan moet je deze productie maar een kans geven.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD-release: 14 mei 2015