Messiah – Vengeance is Mine – Messiah 2: Vengeance Is Mine (2002)

Regie: David Richards | 179 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Ken Stott, Neil Dudgeon, Frances Grey, Art Malik, Gillian Taylforth, Alun Armstrong, Vincent Regan, Emily Joyce, Shaun Dingwall, Michelle Forbes, David Quilter, Kieran O’Brien, Angela Bruce, Jon Strickland, Velibor Topic, Simon Lenagan, Ruth Mitchell, Emma Cambridge, Ben McCosker, Paul Ansdell, Patrick Baladi, Dani Biernat, Elizabeth McKechnie, Roger Moss, Tom Anderson, Ben Boorman, Keira Jane Malik, Eddie Cooper

Het eerste deel van de ‘Messiah’-serie was een succes: een spannende en bloederige Britse detectivethriller met een occult tintje. Een vervolg was niet meer dan logisch en ook voor dit deel sloegen de makers de handen ineen met de schrijver van het oorspronkelijke boek, Boris Starling. Na de dramatische gebeurtenissen in de eerste film is inspecteur Metcalfe er even tussenuit geweest. Hij heeft ook de relatie met zijn broer weer enigszins opgepakt. En dan wordt deze tijdens een straatroof gedood. Metcalfe’s bezetenheid om de moordenaar van zijn broer op te sporen wordt doorkruist door een nieuwe serie moorden die hij moet onderzoeken. Dit keer worden de slachtoffers terug gevonden op plekken waar vroeger moorden gepleegd zijn. Bovendien lijkt de modus operandi bij elke moord een regelrechte kopie te zijn van het eerder gepleegde delict. Het lijkt vrij duidelijk dat er een zogenaamde “copycat”-moordenaar bezig is. Toch lijkt er meer aan de hand te zijn met die oude moordzaken. Metcalfe en zijn team zien zich genoodzaakt de oude en nieuwe zaken tegelijkertijd onder loep te nemen om zo dichter bij de oplossing te geraken. Deze zoektocht levert weer een spannende drie uur aan film op.

De acteurs zijn, net zoals in het eerste deel, prima in vorm. De moorden zijn dit keer niet zo bloederig maar toch zeer angstaanjagend in hun uitvoering. En de spanning wordt ook nu weer prima opgebouwd. Tot het einde toe blijf je je afvragen wie nu precies de moordenaar is. En wie is toch die man in dat ziekenhuisbed die we in sommige scènes voorbij zien komen? Verschil met de eerste film is wel dat de moordenaar er nu niet zulke “verheven” denkbeelden op na houdt. Het occulte randje is verdwenen. Nu lijkt wraak simpelweg een motief te zijn. Wat niet wil zeggen dat ‘Messiah – Vengeance Is Mine’ per definitie een mindere film is geworden. Het is maar net waar je van houdt. Nog steeds hebben we hier te maken met een sterke en spannende thriller die een aangename kijkervaring zal opleveren. Fans van de meer occulte invulling van deel 1 zullen hier teleur gesteld worden. Het personage van de moordenaar lijkt dit keer ook iets aan impact te hebben ingeboet. Maar ook hier geven de makers blijk van hun vermogen om een spannende film te maken. Niks mis mee dus.

Joost Hoedemaeckers