Met je mooie haren (2009)

Regie: Rutger Veenstra | 10 minuten | korte film | Acteurs: Tijn Docter, Jurriaan Fuchs, Clemens Levert, David Lucieer, Karien Noordhoff

Zeer aangrijpende korte film met benauwende uitwerking. Regisseur Rutger Veenstra haalt de harde realiteit van zinloos geweld naar het filmscherm toe en slaat de kijker om de oren met een verstikkend dilemma. Actueel en eigentijds belicht Veenstra de rol van dader versus omstanders.

In ‘Met je mooie haren’ is te zien hoe getuigen van geweld op straat, onverkoopbaar genageld aan de grond kunnen staan.  Veenstra presenteert met ‘Met je mooie haren’ in korte tijd een breed palet aan emoties die je genadeloos van links naar rechts slingeren. Enerzijds door toedoen van de daders maar anderzijds door de getuige (Tijn Docter ,‘Ik omhels je met duizend armen’) die door zijn ietwat softe en sukkelige voorkomen het bloed onder je nagels vandaan haalt. Maar ‘Met je mooie haren’ heeft iets beangstigends. Het laat zien hoe egoïstisch mensen in stresssituaties kunnen worden als een vorm van overlevingsdrang. Terecht of onterecht? Het resultaat is een onbevredigend hard gevoel. Met als onontkoombare vraag: wat zou je zelf doen?

Veenstra heeft de werkelijkheid nagespeeld en heeft terecht geen geromantiseerde toevoegingen gedaan. De opbrengst is een confronterende analyse van het menselijk gedrag. Veenstra (1977) studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en maakte al in dat jaar ‘Muskus’, een andere korte film.

Tjeerd Kooistra