Method (2004)

Regie: Duncan Roy | 89 minuten | thriller | Acteurs: Elizabeth Hurley, Jeremy Sisto, Oliver Tobias, Carmen du Sautoy, Sam Douglas, Hannah Yelland, Robin Soans, Howard Samuelsohn, Peter Banks, Ioana Pavelescu, Maria Pintea, Marinela Chelaru, Razvan Popa, Matthew Woodcutt, Mircea Brambareauu

De filmtitel ‘Method’ refereert aan method acting – een techniek van acteren waarbij de acteur zich zoveel mogelijk inleeft in het karakter dat hij of zij speelt. Bekende method actors zijn Marlon Brando, Meryl Streep en Robert de Niro. Dat sommigen daar wel heel ver in gaan is ook niets nieuws onder de zon. ‘Method’ brengt zo’n verhaal van een actrice gone mad die helemaal opgaat in haar rol.

Rebecka (Elizabeth Hurley) wil de comeback van haar leven maken en neemt daarvoor de rol van seriemoordenares Belle Gunnes voor haar rekening. Niet alleen een geestelijk zware rol voor iemand die al problemen van zichzelf heeft – of althans, dat is wat ze waarschijnlijk probeert over te brengen – maar met haar tegenspeler Jake (Jeremy Sisto) heeft ze ook nog eens een affaire gehad die tot abortus leidde. En hij heeft dan ook nog zijn (bedrogen) vrouw meegenomen naar de set. Geen wonder dat ze steeds meer op haar filmpersonage begint te lijken in alles wat ze doet, en dat komt niet alleen vanwege haar method acting.

‘Method’ heeft een plot dat klinkt alsof het misschien nog wel eens wat zou kunnen worden. Misschien. De keuzes die gemaakt zijn in deze low-budget film echter zorgen er alleen voor dat het inzakt als een slechtgebakken taart. Het film-in-film idee is slecht uitgewerkt, onorigineel, en zorgt alleen maar voor meer verwarring. Daarbij is het gewoonweg niet overtuigend omdat op een niet realistische wijze getoond wordt hoe filmopnames worden gemaakt. Wel een pluspunt is dat het verhaal van deze film-in-film een stuk interessanter is dan wat wij als kijker voorgeschoteld krijgen. De vechtscènes zijn belachelijk, overdreven en vreselijk nep. Niet alleen de special effects laten het afweten, ook de acteurs lijken al vanaf begin af aan overtuigd dat het niets kan worden en doen niet eens moeite om er wat van te maken. Elizabeth Hurley als method actor is een lachertje; als er één iemand is die juist statisch (het tegenovergestelde van method acting) acteert is zij het wel, een zeer ongelukkige keuze dus. B-acteur Jeremy Sisto is ook geen geweldige uitbreiding op de cast, om over de rest maar te zwijgen.

‘Method’: een typisch voorbeeld van een film die je niet gezien wil hebben. Een verspilde 90 minuten van je leven, meer woorden hoeven er niet aan vuil gemaakt te worden.

Tessa Obbens

Waardering: 0.5