Michael Clayton (2007)

Regie: Tony Gilroy | 119 minuten | drama, thriller | Acteurs: George Clooney, Sean Cullen, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack, Michael O’Keefe, Ken Howard, Denis O’Hare, Robert Prescott, Austin Williams, Merritt Wever, David Lansbury, Bill Raymond, David Zayas, Skipp Sudduth

Michael Clayton wordt gebeld om een van de dingen te doen waar hij onnavolgbaar goed in is. Iemand heeft een aanrijding veroorzaakt, zit in de problemen en men weet hem direct te vinden. Wanneer hij bij de veroorzaker van de aanrijding wegrijdt, stapt hij onderweg uit om naar drie paarden in de bedauwde wei te gaan kijken. Terwijl hij van de dieren en de natuur geniet, ontploft zijn auto door een autobom. Daarna is in flashbacks te zien wat zich in de vier dagen voorafgaand aan deze ontploffing heeft afgespeeld.

Zo goed als Michael in zijn werk is, zo’n puinhoop is het in zijn privé-leven. Hij is een gescheiden vader, is een verwoed pokeraar, heeft een faillissement te verstouwen dat veroorzaakt is door zijn broer Tim (David Lansbury) die aan van alles en nog wat verslaafd is. Het laatste wat hij nodig heeft, is dat zijn manisch depressieve vriend Arthur weigert zijn pillen te slikken waarna hij steeds vreemder gedrag gaat vertonen. Zozeer zelfs, dat hij actief probeert het proces te saboteren dat hun advocatenkantoor vrijwel zeker zal gaan winnen voor U/North. Michael denkt dat Arthur aan het doordraaien is als hij paranoïde ideeën begint te ontwikkelen ten aanzien van U/North. Maar als Arthur zelfmoord pleegt zonder een afscheidsbrief achter te laten, begint hij te twijfelen.

‘Michael Clayton’ houdt het midden tussen ‘The Firm’ (1993) en ‘Erin Brockovich’ (2000), maar is minder spannend. Bovendien schiet het verhaal vele kanten op en dat is niet per se onaangenaam, maar door de vele details over met name Michaels privé leven die niet altijd ter zake doende zijn, maakt het geheel een onevenwichtige indruk. Ook de verhoudingen tussen de personages onderling vereist nogal wat hersengymnastiek, wat in dit geval afleidt van de plot in plaats dat het verrijkend werkt. Het acteerwerk is erg goed. George Clooney kan natuurlijk als geen ander een coole gentleman met een loser laten versmelten tot een sympathiek personage met wie je je gemakkelijk kunt identificeren. Hij heeft zich er zeker niet gemakkelijk van af gemaakt door maar weer een reeks innemende glimlachjes uit de kast te trekken, maar speelt integer. Tilda Swinton is erg sterk als de meedogenloze, maar ook doodsbange zakenvrouw die alleen maar leeft voor haar werk en maniakaal perfectionistisch is. Ook Sydney Pollack en Tom Wilkinson zijn op dreef en de jonge Austin Williams als het zoontje van Michael speelt zeer geloofwaardig. Een onderhoudende doorsnee thriller die er mooi uitziet, met fijne muziek en erg goed acteerwerk.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 oktober 2007