Micropolis: De belegerde citadel – La citadelle assiégée (2006)

Regie: Philippe Calderon | 82 minuten | documentaire

Afrika, Burkina Faso. Naast een grote boom bevindt zich een termietenheuvel. Van buiten lang niet zo opvallend als van binnen. Want binnenin dit nest bevindt zich een wereld die extreem georganiseerd en interessant verloopt. Welkom in de wereld van de termiet. ‘Micropolis’ legt vast hoe de natuurlijke taakverdeling verloopt, hoe de termieten de koningin beschermen en wat er gebeurt wanneer natuurverschijnselen voor problemen zorgen.

‘Micropolis’ maakt gebruikt van de nieuwste technische snufjes en speciale camera’s om de dagelijkse gang van zaken binnen de wereld van deze insecten vast te leggen. Met een prima gekozen muziekje eronder, een voice-over en mooie sfeerbeelden van buitenaf is het een buitengewoon interessante en knap gemaakte film. Je krijgt ook veel mee van de omgeving in Burkina Faso en de montage zit erg goed in elkaar. Soms wordt er iets te snel geschakeld van de termieten naar de mieren en kun je zo snel het verschil niet zien. Maar gelukkig is er altijd de verteller.

De termieten zijn niet de enige dieren die gevolgd worden. Een leger vleesetende mieren rukt op richting de heuvel en onderweg zie je hoe ze extreem gegroepeerd mogelijke tegenslagen tegengaan. Een slang wordt zonder problemen verorberd door de duizenden mieren die op hem gaan zitten en hem bijten. Ook bij de mieren staat alles in het teken van de koningin. Zij moet namelijk zorgen voor de nieuwe generatie mieren.

‘Micropolis’ is een heel interessant kijkje in de wereld van de insecten. Ook al hebben de makers in principe alles in scène gezet en ook bepaalde situaties gemanipuleerd, de reacties en de vindingrijke oplossingen van de beestjes zijn wel echt. Ook leuk om in de klas tijdens natuur te bekijken.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5