Midden in de winternacht (2013)

Regie: Lourens Blok | 85 minuten | familie | Acteurs: Dennis Reinsma, Dana Goldberg, Jelka van Houten, Derek de Lint, Arjan Ederveen, Carla Hardy, Jeroen van Koningsbrugge

Er zullen maar weinig mensen zijn die zich ‘Prettige kerst Mr. Moose’, dat met kerst 2006 in de bioscopen verscheen, kunnen herinneren. Die van oorsprong Duitse kerstfilm – frappant genoeg geregisseerd door de van oorsprong Nederlandse Ben Verbong – werd in nagesynchroniseerde versie uitgebracht, maar de rijen bij de bioscoopkassa’s bestonden die decembermaand niet uit mensen die voor deze film een kaartje wilden kopen. Tijd voor een remake, want het bronmateriaal – het jeugdboek “Es ist ein Elch entsprungen” van Andreas Steinhöfel (in Nederland uitgegeven als ‘Midden in de winternacht”) – is leuk genoeg.

‘Midden in de winternacht’ gaat over de tienjarige Max, die samen met zijn op het irritante af hoogbegaafde zusje Kiki en onlangs gescheiden moeder in een prachtig houten huis woont. Er is ook een schuur, waar Max urenlang verblijft om aan zijn modelspoorbaan te werken. Het gaat niet zo goed met Max. Hij heeft veel verdriet om “het verraad” van zijn vader en bovendien wordt hij gepest door leeftijdsgenoten. Wanneer er op een nacht een eland door het dak van de schuur valt, en die ook nog blijkt te kunnen praten, ziet Max’ leven er ineens een stuk leuker uit.

Apollo (zoals de eland zichzelf noemt) zegt verantwoordelijk te zijn voor de testrit; als hij zijn werk gedaan heeft, nemen de rendieren (van wie hij geen hoge pet op heeft), de taak over om samen met de Kerstman de pakjes rond te brengen. Nu de testrit dit jaar mislukt is, vermoedt het kletsgrage dier dat zijn functioneringsgesprek met de Kerstman wel eens verkeerd af zou kunnen lopen. In eerste instantie weet Max de aanwezigheid van Apollo nog geheim te houden, maar binnen de kortste keren weet ook Kiki van zijn bestaan af. Het dier is gewond en moet noodgedwongen wachten tot de Kerstman hem komt halen. Ondertussen moet hij natuurlijk wel eten. Naast warme chocomelletjes is de eland dol op hooi, en laat creepy buurman Panneman hier nu een schuur vol van hebben!

‘Midden in de winternacht’ is een vlotte, aandoenlijke familiefilm. De grappen variëren van flauw tot hilarisch, maar over de gehele linie mag je van een geslaagde remake spreken. De emoties komen niet geforceerd over, wat mede te danken is aan het sterke spel van de veertienjarige Dennis Reinsma. En hoewel Max Kiki maar bloedirritant vindt met haar betweterige opmerkingen, valt dat reuze mee en is ze een welkome toevoeging aan de film. De eland, die eigenlijk gewoon Moos heet, is op het scherm getoverd met behulp van animatronics (een automatisch bestuurbare pop) en dat is een gouden greep, want het verhoogt de geloofwaardigheid enorm. Bijrolacteurs Arjan Ederveen (Panneman) en Derek de Lint (de kerstman) zijn op dreef en stelen elke scène waar ze in voorkomen. ‘Midden in de winternacht’ is opgenomen in Zweden, wat schitterende landschapsopnamen oplevert. Het ‘kind-redt-belangrijk-feest’-principe (of dat nu Sinterklaas of Kerst is) voelt misschien dan wat uitgekauwd, maar van al dat gepraat over chocomelletjes en de warme uitstraling van deze film van Lourens Blok raak je vanzelf in Kerststemming. Die rijen voor de bioscoopkassa’s zien we al groeien.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 november 2013
VOD-release: 25 november 2014
DVD-release: 25 november 2014