Midnight in the Switchgrass (2021)

Regie: Randall Emmett | 99 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Emile Hirsch, Megan Fox, Bruce Willis, Lukas Haas, Caitlin Carmichael, Olive Elise Abercrombie, Jason Trawick, Lydia Hull, Welker White, Alec Monopoly, Jackie Cruz, Sergio Rizzuto

Als ‘Midnight in the Switchgrass’ de Razzie-nominaties die zowel Bruce Willis als Megan Fox ontvingen voor hun acteerwerk in deze misdaadfilm niet weet te verzilveren, zal de film alsnog niet uit de geschiedenisboeken verdwijnen: het was namelijk op deze set waar de populaire actrice Machine Gun Kelly ontmoette. De rapper/artiest/acteur, wiens echte naam Colson Baker is, heeft een kleine rol in de film (en is nog verrassend goed ook), de vonk sprong over en sindsdien sieren foto’s van het koppel Hollywood-roddelwebsites.

Spijtig genoeg is er niet veel meer om het generieke ‘Midnight in the Switchgrass’ voor te onthouden. In een lijstje ‘topfilms over seriemoordenaars’ zal dit speelfilmdebuut van voornamelijk als producent bekende Randall Emmett niet voorkomen. Het verhaal is van het type van dik hout zaagt men planken, de personages zijn van bordkarton en qua sfeer en spanning houdt het ook niet over.

In Pensacola, Florida, verdwijnen steeds meer tienermeisjes. Soms wordt er een stoffelijk overschot gevonden, in andere gevallen blijven familieleden van deze meisjes lange tijd in onzekerheid. Lokale agent Byron heeft het op zich genomen de seriemoordenaar – want daar is sprake van volgens hem – te vinden. Er zijn een flink aantal cold cases waarvan hij verwacht dat ze opgelost zullen worden als hij deze sadist achter tralies heeft, maar de moordenaar lijkt niet vinden. Gelukkig krijgt hij hulp van FBI-agenten Karl en Rebecca, die op hun beurt bezig zijn met een onderzoek naar deze man.

In ‘Midnight in the Switchgrass’ ligt de focus afwisselend op de seriemoordenaar zelf en de mensen die achter hem aan zitten. Al in de eerste scène van Lukas Haas, als hij een stonede tiener meeneemt in zijn truck, vermoeden we dat hij de betreffende gruwelmoordenaar is, dus daar hoef je niet veel spanning van te verwachten. Echt diep op de psyche van deze nare man gaat het scenario ook niet in – hij heeft een geheime opbergplek met kledingstukken van zijn voormalige slachtoffers waar hij in extase aan ruikt, maar ook zien we hem als vader, wat je een ongemakkelijk gevoel omdat je bij alle scènes met het lieve onschuldige dochtertje al weet wat voor een monster haar vader is.

Ook de wetshandhavers komen nauwelijks uit de verf. Megan Fox speelt de undercover FBI-agente Rebecca, die zo hoopt een mensensmokkelaar te ontmaskeren. Ze wordt bijgestaan door de uitgebluste agent Karl (Bruce Willis), die halverwege de film ineens verdwijnt, omdat hij het niet eens is met keuzes die zijn collega maakt. Emile Hirsch speelt beter dan je van een acteur in een dergelijke film verwacht, maar ook van zijn personage – ambitieuze agent met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, wat botst met zijn rol als kersverse vader – is niet veel te maken. Het verdrietige is dat ook de slachtoffers nauwelijks gezien worden in deze film: het zijn voornamelijk meisjes die als prostituee werken, makkelijke prooien, wat de film een nare bijsmaak geeft.

Die afwisselende focus kan goed werken, maar hier zorgt het voor een onevenwichtige film. Tel daarbij op dat het tempo af en toe flink inzakt en er blijft weinig over om ‘Midnight in the Switchgrass’ aan te raden. Alleen als je elke film van Bruce, Megan, Emile of Lukas gezien wil hebben…

Monica Meijer

Waardering: 2