Midnight Son (2011)

Regie: Scott Leberecht | 85 minuten | avontuur, drama, horror, romantiek, thriller | Acteurs: Zak Kilberg, Maya Parish, Jo D. Jonz, Larry Cedar, Arlen Escarpeta, Tracey Walter, Kevin McCorkle, Juanita Jennings, Jeff Campbell, Bonnie Jean, Junius Dion Jr., Billy Louviere, Jake McCorkle, Austin Mincks, Sarah Raeke, Shawn-Caulin Young

Voor wie het idee achter ‘The Twilight Saga’ interessant vindt (meisje valt voor tragische vampier), maar de zoetsappige en glossy invulling van de serie niet kan waarderen, is er goed nieuws. Wellicht is ‘Midnight Son’ iets voor jou?

In ‘Midnight Son’ draait het om Jacob (Zak Kilberg). Hij is beveiliger en werkt in de nachtploeg. Hij moet wel, want een zeldzame huidziekte dwingt hem uit de zon te blijven. Zijn werk is saai en weinig uitdagend, maar dat vindt de eenzame man wel best. Op een nacht treft hij lollyverkoopster annex barvrouw Mary (Maya Parish) aan. De twee raken in gesprek en langzaamaan ontstaat een band tussen de twee. Jakob heeft echter een geheim. Hij heeft bloed nodig om te overleven. Mensenbloed.

‘Midnight Son’ is geen extravagant spektakelstuk, maar een intieme indieflick. Het draait om de interactie tussen de eenzame Jakob die met zijn verslaving worstelt. Zonder bloed voelt hij zich slap en zwak. Hij vindt troost bij Mary. Ook zij is verslaafd, maar niet aan bloed. Ze snuift cocaïne. Jakob staat dat oogluikend toe. Deze film gaat over twee mensen die geen aansluiting in de maatschappij kunnen vinden en zich buitenbeentjes voelen. Troost vinden ze bij elkaar.

De cast is erg sterk. Je voelt al snel met dit koppel mee. Ondanks hun afstotelijke gedrag is dit een sympathiek stel. Ze doen slechte dingen, maar zijn geen slechte mensen. ‘Midnight Son’ moet het echt van het sterke spel en de sombere sfeer hebben. Verwacht in elk geval geen special effects of spectaculaire cameraopstellingen. Ook het uiterlijk van de film is niet direct uitnodigend. Het beeld oogt een tikkie grofkorrelig en de camera lijkt soms een beetje te wiebelen. Daar moet je doorheen proberen te kijken.

Regisseur Scott Leberecht heeft een mooie, ontroerende film ingeblikt die op het eerste gezicht op de recente vampierenhype lijkt mee te liften maar dat niet doet. Dit is een relatiedrama met tanden. Toch doet de dvd-cover anders vermoeden. Als je een spannende horrorfilm verwacht, zit je in elk geval fout bij deze film.

Frank v.d. Ven

‘Midnight Son’ verschijnt in juni 2013 op DVD.