Midsummer Dream–El sueño de una noche de San Juan (2005)

Regie: Ángel de la Cruz, Manolo Gómez | 85 minuten | drama, animatie, avontuur, romantiek | Nederlandse stemmencast: Tygo Gernandt, Kim-Lian van der Meij, Jelle Cleymans, Luc D’Heu, Alida Neslo, Jan nonhof, Hein van Beem, Katrien De Ruysscher, Hymke de Vries, Veerle Verheyen, Paula Bangels, Jan Elbertse, Robin van der Velden, Marcel Jonker, Olaf Wijnants, Timo Bakker

Deze animatiefilm is een vrije bewerking van en geïnspireerd op het beroemde verhaal van William Shakespeare. De echte kenner zal echter moeite ondervinden om deze verhaallijn duidelijk in het verhaal terug te zien. Dit neemt niet weg dat het sprookje de kijker meeneemt naar een prachtige fantasiewereld met magische kabouters, elfjes en andere droomfiguren. En voor het visualiseren van zo’n droomwereld leent animatie zich bij uitstek. Prachtig en grappig getekend is bijvoorbeeld de Surinaamse elf (met accent), en ook Puck, het trolletje is hartverwarmend.

Echter, niet alle creaties zijn even sprookjesachtig uitgevallen. Helena is bijvoorbeeld getekend met een verantwoordelijke, bijna-volwassen uitstraling, maar gelukkig houdt de stem van Kim-Lian haar jeugdig, en haar oprechte ongeloof in de magische wereld waarin dromen uitkomen, maakt haar toch heel echt. Haar vader worstelt met het leven in de werkelijkheid, en hoe hij daarin moet omgaan met alle dromen die hij heeft. Wanneer hij keer op keer zijn droomideeën en uitvindingen ziet mislukken en hij zich meer wil toeleggen op de bescherming van zijn dochter, wordt hij ziek. In de hoop haar vader te kunnen helpen, kiest Helena er uiteindelijk toch voor om de droomwereld te gaan verkennen. In deze verkenning en zoektocht naar koningin Titannia wordt ze begeleid door de oneerlijke en manipulatieve Demetrius en de sympathieke, onhandige Lysander, die daarbij ook nog de strijd aangaan om Helena haar vriendschap voor zich te winnen.

De verhaallijnen zijn niet altijd even duidelijk, en soms zelfs wat langdradig, maar de vrolijke creaties en muziek, maken het toch een leuke, vriendelijke film om naar te kijken. Het is zeker voor kinderen een film om door betoverd te raken. En alhoewel het visuele spektakel iets uit blijft, en soms zelfs knipoogt naar een zeer eenvoudige Lord-of-the-Rings vertolking, zit er wel een mooie moraal in de film en word je er als kijker toe aangezet om in jezelf en in je dromen te blijven geloven, en deze te volgen. En tot slot is er in de film ook nog ruimte voor een beetje romantiek, door te kiezen voor de juiste vriend en daarmee het ontstaan van een mooie vriendschap.

Sharon Vonk

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 juni 2006