Mijn bijzonder rare week met Tess (2019)

Recensie Mijn bijzonder rare week met Tess CinemagazineRegie: Steven Wouterlood | 82 minuten | familie | Acteurs: Sonny Coops van Utteren, Josephine Arendsen, Tjebbo Gerritsma, Julian Ras, Johannes Kinast, Terence Schreurs, Jennifer Hoffman, Suzan Boogaerdt, Hans Dagelet, Guido Pollemans

Anna Woltz mag zich momenteel rekenen tot één van de beste kinderboekenschrijvers in Nederland. Ze schrijft psychologisch diepgaande verhalen over jongeren met precies de juiste balans van zwaarte en luchtigheid. Daarnaast beschikt ze over een prachtige schrijfstijl, zodat haar boeken ook voor volwassenen meer dan de moeite waard zijn. ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ is de eerste van haar boeken die zijn weg naar het witte doek vindt (‘Gips’ werd verwerkt tot tv-serie, en er is voor Cinekid een filmversie van gemaakt, maar die is niet regulier te zien). Met op de regiestoel Steven Wouterlood, die eerder indruk maakte met de korte films ‘Koningsdag’ en ‘Alles mag’, zijn de verwachtingen hooggespannen.

‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ begint met een ongeluk: Jorre, de drie jaar oudere broer van hoofdrolspeler Sam, breekt zijn been doordat hij valt in een kuil die Sam op het strand heeft gegraven. Sam is net één dag op Terschelling met zijn ouders, ze hebben er een huisje gehuurd. Geen leuk begin van de vakantie. Bij de plaatselijke huisarts voelt Sam zich al gauw teveel en zijn vader stuurt hem naar buiten. Dan ontmoet hij Tess, die in haar achtertuin op een laptop zit te werken. Tess stelt hem direct allerlei vragen. Of hij kan salsa dansen bijvoorbeeld? Als Sams vader met Jorre naar het vasteland moet omdat Jorres been in het gips moet, geeft Sam aan liever bij Tess te blijven. Het klikt direct tussen de twee kinderen.

Ondanks de band die Sam en Tess opbouwen, botst het ook regelmatig. Beide kinderen kampen namelijk met een geheim dat ze niet direct willen verklappen. Zo is Sam onlangs gaan nadenken over de dood, en is hij ervan overtuigd dat hij – omdat hij de jongste is van het gezin – later alleen over zal blijven. Om zichzelf hiertegen te wapenen heeft hij bedacht dat hij alleenheidstraining moet gaan volgen. Tess’ geheim is iets eigenaardiger. Het meisje is echter vindingrijk genoeg – en ze zal zelf de eerste zijn die dat roept – om haar probleem op te lossen. Maar misschien is haar idee iets te creatief en heeft ze nog niet over alle consequenties nagedacht…

‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ houdt de kijker de volledige speelduur aan het beeld gekluisterd. Het is meeslepend en er wordt meer dan geloofwaardig in geacteerd, waarbij de twee jonge hoofdrolspelers, Sonny Coops van Utteren en Josephine Arendsen, erg positief opvallen. Maar ook Tjebbo Gerritsma als Sams vader heeft een fijne rol. Je wenst elk kind zo’n vader! Net als het boek heeft de film die juiste combinatie van zware thema’s als de dood en identiteit en humor. De lessen die ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ bevat zijn zelfs voor sommige volwassenen nog aan te raden: het verzamelen van mooie herinneringen met mensen die je liefhebt is vele malen waardevoller dan het hebben van materiële zaken. Daarnaast benadrukt de film dat je je eigenaardigheid moet koesteren. En dankzij het fraaie camerawerk is deze film ook nog eens een ode aan Terschelling. ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ is misschien wel de perfecte zomervakantiefilm.

Monica Meijer

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 3 juli 2019
VOD-release: 13 november 2019
DVD-release: 13 november 2019