Mijn moeder, de actrice Willeke van Ammelrooy (2008)

Regie: Denise Janzée | 48 minuten | documentaire

“Mijn moeder is in deze film heel open, over haar niet open zijn.” Dat zijn de woorden van Denise Janzée, dochter van Willeke van Ammelrooy en de maakster van de documentaire ‘Mijn moeder, de actrice Willeke van Ammelrooy’. Ze wilde met deze film haar moeder beter leren kennen, maar vooral het publiek laten zien wie nu de persoon is achter de actrice. Dat is haar ook zeker gelukt met deze indrukwekkende documentaire die zowel een lach als een traan opwekt bij de kijker. Denise Janzée gunt ons een kijkje in hun moeder-dochter relatie, iets wat heel intiem aandoet en wat deze film ook zo bijzonder maakt.

Willeke van Ammelrooy, een van de beste, en misschien wel de allerbeste, Nederlandse actrice ooit. Een bloedmooie vrouw die veel mannenharten sneller deed kloppen. Haar grote successen zoals ‘Mira’ en ‘Antonia’ zitten bij veel filmfans nog vers in het geheugen. Dat ze, behalve een topactrice ook een mens en een moeder is, wil haar dochter Denise Janzée aan het grote publiek laten zien met haar documentaire ‘Mijn moeder, de actrice Willeke van Ammelrooy.’

Het inzicht in de relatie is intiem, maar vooral heel open en eerlijk. Denise stelt haar moeder vragen die alleen een dochter aan haar zou durven vragen. Waarom is ze altijd zo gesloten over haar gevoelens? Er komt een uitgebreid antwoord op deze vraag, wat Willeke zelf tot tranen toe ontroert. Ze geeft zich bloot voor de camera, maar tegelijkertijd ook weer niet. Willeke vertelt over haar acteerwerk, welke film en welke scène voor haar bijzonder waren om te spelen. Zo leren we haar een beetje beter kennen.

Willeke en Denise hebben een dramatische gebeurtenis in hun leven moeten verwerken; de zelfmoord van hun man en vader. Dat deze heftige gebeurtenis in een documentaire over haar leven niet kan ontbreken, spreekt voor zich. Denise brengt het zo in beeld, dat het niet te overdreven dramatisch overkomt, maar dat je een klein traantje ook niet kunt bedwingen, zeker niet bij het filmpje waarin Denise zes jaar is en antwoord geeft voor de camera waarom haar vader er niet meer is. Denise zegt dat ze haar moeder maar één keer heeft zien huilen; bij de begrafenis van haar vader. Als antwoord op deze vraag krijgen we alle huilscènes uit diverse films van Willeke achter elkaar te zien.

Het dagelijkse leven van Willeke samen met haar man Marco Bakker zorgt voor de nodige humor in het verhaal. Vooral als de twee samen bij de bakker staan om brood te halen, zie je dat Willeke eigenlijk ook vooral een vrouw is die net als iedereen naar de bakker gaat voor haar brood en over alledaagse dingen discussies heeft met haar man.

Willeke van Ammelrooy; een fantastische actrice en tegelijkertijd een doodgewone vrouw. We mogen Denise Janzée dankbaar zijn voor deze prachtige documentaire. Dankzij haar hebben we een beeld gekregen bij de actrice Willeke van Ammelrooy, háár moeder.

Eveliene Sanders

Waardering: 5