Mijn vader is een detective – Het geheimzinnige forteiland (2009)

Regie: Will Wissink | 85 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Tjeerd Melchers, Jasmin Pasteuning, Rick Mackenbach, Cees Geel, Tygo Gernandt, Beau van Ervan Dorens, Ellen ten Damme, Bas Muijs, Rebecca Loos, Peer Mascini, Mike Libanon

Sams vader Max is een detective. Niet per se een goede hoor, maar met Sams hulp en die van buurmeisje Sterre komt ie een heel eind. Toch lukt het Max als Sam en Sterre even niet opletten, zich te laten ontvoeren. Samen met Ortwin, de zoon van de baron – die weer Max’ opdrachtgever is, gaan Sam en Sterre naar een forteiland even buiten de Nederlandse kust.

De makers van ‘Mijn vader is een detective – Het geheimzinnige forteiland’ zijn echtpaar Will Wissink (regie) en Zebi Damen (scenario), die – heel prijzenswaardig – deze film in eigen beheer hebben gemaakt. Geen distributeur die in je nek hijgt en eisen stelt aan je eigen creatie, het heeft zo zijn voordelen. Gevolg van het op je nemen van zo’n grootschalig project is dat er altijd zaken zijn die een ander beter kan: je kunt immers niet overal goed in zijn. Het heeft niet alleen als resultaat dat ‘Mijn vader is een detective – Het geheimzinnige forteiland’ een origineel en vooral spannend avontuur is, maar ook dat het geheel nogal wisselvallig is. Briljante scènes wisselen scènes af die op zijn zachtst gezegd belabberd zijn. Zo vallen enkele beroerd uitgevoerde CGI-beelden met de ara op het eind niet meer onder de noemer ‘schoonheidsfoutjes’, maar is het gewoon een kwestie van verkeerde keuzes gemaakt hebben. Waarom moest dat beest zo nodig uit de mand? Ook zit er ergens een misplaatste scène in met Bas Muijs en Camilla Siegertsz, waarbij de makers heel even de doelgroep uit het oog verloren hebben.

De acteerprestaties zijn naar behoren, maar uitblinker is Tygo Gernandt, die zich kan uitleven in de rol van creepy Benno. Van de drie jonge acteurs is vooral Jasmin Pasteuning er een om in de gaten te houden, maar de twee jongens doen het ook goed. De acteurs worden enigszins belemmerd door de ongemakkelijke teksten die ze er moeten persen, het ligt er soms te dik bovenop dat de schrijfster graag “populair” taalgebruik in de film wilde stoppen. Het “lullen” en “wijf” zijn soms niet van de lucht. Bij de volwassen cast komen een aantal bekende Nederlanders voorbij, waarvan je je af kunt vragen waarom zij juist gekozen zijn om deze rollen te spelen. Peter Faber als winkelier, Ellen ten Damme als moeder van Sam, Beau van Erven Dorens als de baron en Rebecca Loos als …uh… zichzelf? … het zijn inwisselbare figuren en voor de jonge doelgroep dient het geen enkel doel dat deze mensen gecast zijn.

In ‘Mijn vader is een detective’ komen een aantal serieuze onderwerpen aan bod, waaruit blijkt dat de makers de doelgroep voor vol aanzien. Heel erg uitgediept worden deze thema’s (echtscheiding, alcoholisme, jaloezie en handel in illegale zaken) niet, maar dat hoeft ook niet bij een avonturenfilm als deze. Het tempo ligt lekker hoog en de vier hoofdpersonages zijn sympathiek. Net als bij ‘The Seven of Daran’, waarbij het succes van de film ook een eventueel vervolg kan betekenen,  gun je de makers door deze goedbedoelde poging met beperkte middelen een spannende jeugdfilm in te blikken, het beste.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 8 april 2009