Mijn vader is een saucisse (2021)

Recensie Mijn vader is een saucisse CInemagazineRegie: Anouk Fortunier | 84 minuten | familie, komedie, drama | Acteurs: Johan Heldenbergh, Eva van der Gucht, Serge-Henri Valcke, Hilde De Baerdemaeker, Camilia Blereau, Frank Focketyn, Sieber Marly, Julie Maes, Tomas Pevenage, Savannah Vandendriessche, Adelina Balaj, Chokri Ben Chikha, Katja Uffelmann, Jade De Ridder, Robbe Vandenven, Ferre Vuye, Riana Fleerackers, Charlotte De Groof

De Schutijzers zijn een doodnormaal gezin. Alleen Zoë (Savannah Vandendriessche) is een buitenbeentje. Zoë is een schuchter en ingetogen meisje. Ze verstopt zich doorgaans in haar tekenboek, waar ze de meest creatieve schetsen in verborgen houdt. Zoë’s leven verandert drastisch wanneer haar vader Paul (Johan Heldenbergh) besluit om zijn saaie baan als bankier op te geven. Haar vader wil namelijk zijn kinderdroom najagen en acteur worden. Moeder Véronique (Hilde De Baerdemaeker), zus Fien (Jade De Ridder) en broer Kas (Ferre Vuye) vinden het maar raar. Maar Zoë gelooft in haar vader. Ze moedigt hem aan en begeleidt hem naar diverse audities voor acteurs. Er ontstaat gaandeweg een steeds hechtere band tussen vader en dochter. Hun gezamenlijke avontuur mondt uit in Pauls allereerste acteursklus: het spelen van een levend worstenbroodje in een reclamespotje.

‘Mijn vader is een saucisse’ is de Vlaamse debuutfilm van regisseur Anouk Fortunier. Het scenario is gebaseerd op het Franse kinderboek ‘Mon père est une saucisse’ van schrijfster Agnès de Lestrade. Net zoals het boek zal de verfilming ongetwijfeld de nodige kinderharten weten te veroveren. De film gaat over je dromen volgen en biedt veel wijze lessen voor opgroeiende jongeren. Voor een ouder publiek is de film echter minder geschikt. Ouders zullen de film nog wel behapbaar vinden, vooral vanwege scènes die aangelegenheden uit hun eigen levens weerspiegelen, maar op kinderlozen zal de rolprent in alle waarschijnlijkheid weinig indruk maken.

Het probleem met ‘Mijn vader is een saucisse’ is niet de insteek of de onderliggende boodschap. Dit is namelijk een warme en goedbedoelde film. De problemen liggen elders. Het gebrek aan originaliteit, in combinatie met de aanwezigheid van diverse stereotypes, is datgene wat schuurt in deze film. De plot is niet bijster vernieuwend. We hebben het allemaal weleens eerder gezien. De plotwendingen laten zich al snel raden en voor de doorgewinterde filmliefhebber zullen hier nauwelijks verrassingen op de loer liggen. Wanneer de personages bovendien niet dieper reiken dan de klagende tienerzus (een ondankbare rol van Jade De Ridder) of de overwerkte moeder des huizes (Hilde De Baerdemaeker op de automatische piloot) is er weinig om echt de interesse vast te houden.

Toch is ‘Mijn vader is een saucisse’ geen daadwerkelijk wanproduct. Daarvoor heeft de film teveel positieve punten. Op visueel gebied maakt de film geregeld gebruik van kunstzinnige collagegedeeltes (tekeningen van Zoë), die het voorkomen van de film een bijzonder uiterlijk schenken. En dan is er de geslaagde chemie tussen acteurs Johan Heldenbergh en Savannah Vandendriessche. Zij zijn volkomen geloofwaardig als vader en dochter. Hun samenspel is zowel komisch als aandoenlijk. Dat maakt dat ‘Mijn vader is een saucisse’ uiteindelijk geen nare belevenis is. Er is hier alleen een enorm gebrek aan eigenheid, iets wat de film echt gesierd had, en wat het resultaat tot een hoger niveau had getild.

Len Karstens

Waardering: 2.5

Speciale vertoning: Cinekid 2021
Bioscooprelease: 28 oktober 2021
DVD-release: 16 maart 2022