Mike de Ridder – De reis naar de Drakenberg – Mike the Knight – Journey to Dragon Mountain (2014)

Regie: Charles E. Bastien | 60 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Ben Baker, Matteo Bragoli, Beth Chalmers, Teresa Gallagher, Bob Golding, Jessica Hann, John Hasler, Gordon Kennedy, Colin McFarlane, Russell Tovey | Nederlandse stemmencast:  Valentijn Avé, Wiebe Pier Cnossen, Elaine Hakkaart, Roel Dirven, Murth Mossel, Mark Haayema, Melise de Winter, Zjon Smaal, Frans Limburg, Thijs van Aken, Marjolein Algera, Rosalie de Jong, Just Meijer, Paul Donkers, Donna Vrijhof

Een schat die gestolen is uit een door een draak bewoonde berg? Het land in gevaar? Dat klinkt misschien als ‘The Hobbit’, maar het is de plot van de eerste speelfilm van HIT Entertainment – melkkoe Mike de Ridder. Deze peutervriendelijke serie, die in 2011 van start ging, gaat over ridders, tovenaars, koningen, draken en vertederende monsters. In ‘Mike de Ridder – De reis naar de Drakenberg’ (‘Mike the Knight – Journey to Dragon Mountain’) staat Mike voor zijn moeilijkste opgave ooit: zijn vader overtuigen van zijn ridderkwaliteiten!

In dit CGI avontuur komen alle oude bekenden weer voor: het jochie Mike, die graag een stoere ridder wil zijn, net als zijn vader de koning. Maar ook zusje Evie, die studeert voor tovenaar, maar wier spreuken vaker mislukken dan goed gaan. En natuurlijk de twee draken Spuit en Vonkie en Mikes paard Galahad. Wanneer vader terugkomt van een lange reis, heeft hij natuurlijk wilde verhalen. Zijn kinderen hangen aan zijn lippen. Vader heeft een juweel teruggebracht naar de Drakenberg, maar omdat Vikingen het paarse voorwerp, dat ze ’Glitterböl’ noemen, weer gestolen hebben, denkt de Reuzendraak dat de koning het ontvreemd heeft. Nauwelijks bekomen van zijn reis zit er voor de koning niets anders op dan weer terug te keren naar de Drakenberg, hopend dat hij de Vikingen tegenkomt om zo het juweel bij de rechtmatige eigenaar te kunnen brengen. 

Omdat Mike dolgraag wil laten zien wat hij allemaal heeft bijgeleerd, besluit hij – ondanks dat zijn vader hem dat verboden heeft – zijn vader achterna te reizen. Maar ook Evie stept er vrolijk achteraan, overtuigd als ze is dat ze met haar toverstafje de heren kan bijstaan. Ondertussen ondergaat Spuit een kleine crisis als hij erachter komt dat Mike zonder hem is vertrokken. Hij weet natuurlijk wel dat hij maar een bangerik is, maar toch wil hij Mike laten zien dat hij heus dapper kan zijn. Samen met Vonkie probeert hij Mike in te halen.

Deze eerste animatiefilm van ‘Mike de Ridder’ is een schattig avontuur, vol (op peuters gerichte) humor. Een draak die om de zoveel meter een jamtaartje moet eten omdat de kar met jamtaartjes zo zwaar is, over elkaar heen buitelende Vikingen, de mislukkende toverspreuken van Evie, kleine kinderen zullen genieten van deze film. Thema’s als samenwerken, doorzetten en het belang van familie zijn keurig in het verhaal verweven. Het ridderavontuur bevat een paar liedjes, niet memorabel maar wel catchy. Afgezien van de personages is er aan het uiterlijk van de film niet heel veel aandacht geschonken. De achtergronden zijn nauwelijks gedetailleerd, de zee is bijvoorbeeld eigenlijk alleen maar een blauw vlak. Ook de draken zien er uit als tot leven gekomen Playmobilfiguurtjes. Maar ridderfans van een jaar of drie, vier, zullen daar niet om geven. Voor hen is dit een prima en verantwoord tijdverdrijf.

Monica Meijer

‘Mike de Ridder – De reis naar de Drakenberg’ verschijnt dinsdag 23 september 2014 op DVD.