Mile 22 (2018)

Recensie Mile 22 CinemagazineRegie: Peter Berg | 94 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Mark Wahlberg, Lauren Cohan, Iko Uwais, John Malkovich, Ronda Rousey, Carlo Alban, Natasha Goubskaya, Chae-rin Lee, Sam Medina, Keith Arthur Bolden, Jenique Hendrix, Billy Smith, Myke Holmes, Emily Skeggs, Terry Kinney, Brandon Scales, Poorna Jagannathan, Peter Berg, Elle Graham, Nikolai Nikolaeff

Regisseur Peter Berg en acteur Mark Wahlberg zijn vier handen op één buik. Dit duo werkt al een aantal jaar samen aan op in de realiteit gewortelde actiefilms. Rampen op boorplatforms, terroristische aanslagen en militaire missies diende al eerder als inspiratiebron. Het gegeven dat deze films op feiten gebaseerd werden, zorgde voor een respectvolle benadering van het bronmateriaal. Bergs films zijn intelligent en smaakvol in beeld gebrachte producties waarin menselijkheid minstens zo belangrijk is als de actie. Je keek niet naar karikaturale helden, maar naar echte mensen die zich in onwerkelijke situaties bevonden. In ‘Mile 22′ doen Berg en Wahlberg het anders: ze presenteren een fictief verhaal. Verandering van spijs doet eten! Helaas wordt dit nieuwe maal niet zo lekker geserveerd als de bekende kost waarmee deze twee koks bekendheid vergaarde…

In ‘Mile 22′ vertolkt Wahlberg ijzervreter James Silva. Hij en zijn team – dat bestaat uit een commando-eenheid van de CIA – moeten informant Li Noor (Iko ‘The Raid’ Uwais) Indonesië uitkrijgen. Dat valt niet mee, want Noor is een geliefd doelwit van corrupte politieagenten en crimineel gespuis. Dat wordt knokken!

Wahlberg is een vrij beperkt acteur en speelt al jarenlang dezelfde twee rollen (lompe rauwdouwer met rappe tong in komedies en de bikkelharde tough guy in actiefilms). In ‘Mile 22′ is de Amerikaan dodelijk irritant als drukdoende supersoldaat. Deze met machismo vertolkte rol werkt direct op de zenuwen, omdat Wahlberg te hard zijn best doet om stoer te zijn. Naast deze vervelende hoofdrol kent deze film helaas nog veel meer gebreken.

De warrige montage maakt deze film niet erg aantrekkelijk om naar te kijken. Daarnaast wordt er – opnieuw – veel te weinig met de talenten van Uwais gedaan. Wie hem ooit in een van de twee ‘The Raid’ films heeft gezien, weet dat deze man een geweldig martial artist is. Het chaotisch vertelde verhaal blijft niet hangen, het acteerwerk is matig en de impact van de actie nihil. Van Berg en Wahlberg mag – nee, moet – je meer verwachten. Rampzalig slecht is ‘Mile 22′ niet, maar er had veel meer ingezeten. Zeker met zo’n cast.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 18 oktober 2018
DVD- en blu-ray-release: 19 februari 2019