Milo (2012)

Regie: Berend Boorsma, Roel Boorsma | 93 minuten | drama | Acteurs: Lorcan Bonner, Stuart Graham, Jer O’Leary, Laura Vasiliu, Charlotte Bradley, Dolf de Vries

Milo is een stille jongen van tien die weinig vriendjes heeft. Iedere dag moet hij zich van top tot teen insmeren met een dikke witte crème. Hij heeft namelijk een genetische afwijking; wat precies, weet hij zelf ook niet. Wanneer zijn klas op kamp gaat wil hij net als iedereen mee, maar zijn strenge vader laat het niet toe. Milo vindt dit zo oneerlijk dat hij besluit weg te lopen van huis om ook mee te gaan op kamp. Maar dan raakt hij hopeloos verdwaald en komt uiteindelijk terecht bij oude hippie Star die hem in huis neemt. De ouders van Milo gaan wanhopig op zoek en ondertussen wordt langzamerhand duidelijk waarom de ouders van Milo nooit hebben verteld wat zijn grote geheim precies is.

Debuterende regisseurs Berend en Roel Boorsma raakten op het filmfestival van Rotterdam in contact met producenten van de Ierse filmmaatschappij Samson Films. Ierland zag wel wat in het idee van de broers en zo werd het Nederlandse scenario uiteindelijk een co-productie met Ierland. ‘Milo’ is dan ook Engelstalig en speelt zich af in Ierland. Maar het hoofdpersonage is wél van Nederlandse komaf, dankzij zijn opa die gespeeld wordt door Dolf de Vries. Het internationale karakter past goed bij het verhaal  vanwege het universele thema: een kind dat niet geaccepteerd wordt door zijn directe omgeving en probeert een eigen identiteit te ontwikkelen. Het prachtige landschap van Ierland draagt zeker bij aan de sfeer van de film. De gebroeders Boorsma geven met hun prachtige cinematografie zeker een mooi (internationaal) visitekaartje af. Ook moet de meeslepende muziek en de spanning in de film worden genoemd. Die spanning zit hem in het geheim van Milo. Wat is nou precies die afwijking? Dat Milo het zelf ook niet weet draagt bij aan de suspense en samen met hem ontdek je het heftige raadsel.

De hoofdrol wordt gespeeld door de debuterende Ierse Lorcan Bonner. Het is knap hoe Bonner het verdriet en de eenzaamheid van zijn karakter speelt. Stuart Graham speelt de strenge en vaak onrechtvaardige vader van Milo, die koste wat het kost het geheim van zijn zoon verborgen probeert te houden. Graham is op dreef als de vader die constant op het randje van een uitbarsting staat. De dreiging die uitgaat van zijn karakter is constant voelbaar. Maar de meeste lof gaat uit naar Charlotte Bradley als de overjarige hippie Star, die Milo in haar caravan met liefde opvangt. Hij wakkert onverwachts haar moedergevoelens aan. Ze accepteert Milo zoals hij is. Bradley ontroert regelmatig door te vechten als een leeuwin voor Milo.

‘Milo’ is een film die voornamelijk geschikt is voor oudere kinderen en volwassenen. Voor jonge kinderen is de film is waarschijnlijk te traag en te volwassen. En dan hebben we het nog niet eens over de seksscène in de keuken! Daarnaast is er weinig ruimte voor humor en doordat Milo een groot gedeelte van de film verborgen zit onder een bivakmuts of capuchon komen de volwassenen veel vaker in beeld dan kinderen. Met het universele thema zal ‘Milo’ echter beslist (oudere) kinderen en volwassenen aanspreken. Door de prachtige beelden, muziek en het acteerwerk is het een geslaagd speelfilmdebuut van de gebroeders Boorsma.

Shelley Eimers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 november 2012