Mimesis (2011)

Regie: Douglas Schulze | 95 minuten | horror | Acteurs: Allen Maldonado, Sid Haig, Lauren Mae Shafer, Courtney Gains, Taylor Piedmonte, David G.B. Brown, Jana Thompson, Gavin Grazer, Bryana Dorfman, Dan Gerics, David Gries, Brian Matthew Richardson, Terence Lee Cover, Rachael Adams, David Schwager, Leah Barkoff, Carol Ilku, Hope Crenshaw

‘Mimesis’ is een bijzonder geval. Je kunt er namelijk op twee manieren naar kijken. Is dit een eerbetoon of een fantasieloze herhalingsoefening? Kies maar. Voor welke optie je ook kiest: voor beiden valt wel iets te zeggen…

In ‘Mimesis’ worden zeven mensen, die elkaar niet kennen, uitgenodigd voor een exclusief feest op een afgelegen boerderij. Het enige wat dit gezelschap met elkaar deelt is hun passie voor klassieke horrorfilms. Wat deze mensen niet weten, is dat ze zijn geselecteerd om aan een gruwelijk rollenspel mee te doen. Er wordt een ‘snuff-film’ gemaakt en de moordenaars vertolken zombies uit horrorklassieker ‘Night of the Living Dead’ van George A. Romero. De zeven hoofdrolspelers tegen wil en dank zijn door de schurken uitgekozen vanwege hun gelijkenissen met de cast van deze griezelfilm uit 1968.

Het idee van ‘Mimesis’ is leuk bedacht. Regisseur Douglas Schulze levert een hommage aan Romero af. Deze man leverde in 1968 de allereerste zombiefilm af en geldt als genre-icoon. ‘Mimesis’ is daardoor ook een beetje lui, omdat er wel erg goed naar het verloop van die film wordt gekeken en de cast in vrijwel dezelfde kostuums rondloopt. Het is aan jou hoe je tegen deze situatie aankijkt. Waarschijnlijk zal de doelgroep het oudje uit de jaren 60 niet kennen of gezien hebben – want in zwart/wit en oud. In het beste geval raken kijkers geïnteresseerd in Romero’s klassieker en besluiten ze naar de film op zoek te gaan. Mocht dat lukken dan is ‘Mimesis’ een geslaagde film geworden. ‘Night of the Living Dead’ is namelijk een zeer belangrijke film die het verdient om (opnieuw) onder de aandacht gebracht te worden. Romero zette een nieuw genre neer en liet een Afro-Amerikaan (Duane Jones) de hoofdrol spelen. Hij was daarmee de eerste zwarte man die een hoofdrol in een griezelfilm vertolkte.

‘Mimesis’ is als op zichzelf staande film niet onaardig. De cast is degelijk, maar niet meer dan dat. De special effects zijn niet verkeerd en de cameo van horrorheld Sid Haig is ook erg genietbaar. Helaas weet de film niet over de gehele linie te boeien. Er zitten teveel dode momenten in. De bordkartonnen personages zijn niet erg interessant en daardoor laat hun lot je koud. De poging tot karakteruitdieping komt niet goed uit de verf, waardoor de scènes met dialoog erg saai worden.

Frank v.d. Ven

‘Mimesis’ verschijnt dinsdag 24 februari 2015 op DVD (Ultimate Horror Box).