Mind My Mind (2019)

Recensie Mind My Mind CinemagazineRegie: Floor Adams | 29 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Simon Hodges, Cezanne Tegelberg, Adam Fields, Faye Bloomfield, Lesley Hughes, Elias Vervecken

‘Mind My Mind’ is zachtaardige feelgoodanimatie over handicaps veroorzaakt door het Syndroom van Asperger. Geen film die je wenkbrauwen doet fronsen, of afschrikt. Wel maakt Floor Adams duidelijk dat aandoeningen in het autistische spectrum voor het grote publiek onbekend kunnen zijn, simpelweg vanwege het grote tekort aan films als deze. Dat publiek maakt op een sympathieke manier kennis met de eigenschappen en handicaps van Chris, obsessief bezig met het maken van modelvliegtuigjes.

Chris heeft een date met Gwen, werkzaam in een reptielenzoo. Een mannetje in Chris’ hoofd, Hans, instrueert hem in het sociale doolhof. Dat mag infantiel lijken, het wordt helder in beeld gebracht: Hans vertaalt de wereld in Chris’ hoofd naar die van de buitenwereld. Uitgaan in drukke gezelschappen is moeilijk, want er komt small talk aan te pas; ondanks het begrip van Gwen vertoont Chris vluchtgedrag. Liever ontmoet hij haar een-op-een. Maar dan zegt hij weer ‘Do you wanna have sex?’, nadat hij haar de deur heeft gewezen.

Herkenbaar en ontroerend, is ‘Mind My Mind’ zo’n typisch product dat als voorfilm op een festival wordt genoten, zij het met een half uur van een wat ongemakkelijke lengte. Ook als losse film is ‘Mind My Mind’ de moeite waard, en had zelfs langer kunnen zijn. Het verhaal verdient een langspeelfilm; het onderwerp doet dat zeker, en met alle respect voor het animatiegenre en de algehele kwaliteit van het werk, autisme verdient een rauwe, volwassen film over de meedogenloze prestatiemaatschappij waarin wij leven.

Een wereld die ruimte geeft aan meelopers met minder kwaliteiten en sociale handicaps dan Chris, en personen als Chris uit de weg gaat. Het toegankelijk educatieve ‘Mind My Mind’, dat de shortlist voor de Oscars haalde maar niet werd genomineerd, is net iets te aardig om een blijvende indruk achter te laten en een cultuuromslag te initiëren, al valt dat van een korte animatiefilm misschien ook niet te verwachten. Adams heeft het ‘probleem’ wel volledig begrepen en slaat de plank zeker niet mis met haar vertelling.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 januari 2020
VOD-release: 2 april 2020 (iTunes, Pathé Thuis, Ziggo on Demand, Picl en Cinetree), 2 mei 2020 (Google Play)