Minions & Monsters (2021)

Recensie Minions and Monsters CinemagazineRegie: Jed Diffenderfer, Chloé Lesueur | 4 minuten | korte film, animatie, komedie | Originele stemmencast: Pierre Coffin

‘Minions and Monsters’ is een Illumination short, die in 2021 uitgezonden werd op de Amerikaanse en Britse televisie. Fans van de gele wezentjes, die sinds ‘Despicable Me’ (2010), het gezicht van de in Los Angeles in 2007 opgerichte productiemaatschappij vormen, wachtten met spanning de home entertainment releases van Illumination af, omdat het bedrijf er bekend om staat hun ‘hoofdfilms’ altijd te laten begeleiden door twee korte filmpjes. Maar pas bij ‘Minions: The Rise of Gru’ (2022) werd hun wens verhoord en inmiddels kan je deze korte film dus zo vaak op repeat zetten als je wil.

De Minions spelen in ‘Minions and Monsters’ een Dungeons & Dragons-achtig spel. Als zich een enthousiaste nieuwkomeling meldt, ziet het gezelschap eigenlijk geen reden om hem toegang tot het spel te weigeren, maar ze verwachtten er maar weinig van. De meer geoefende spelers hebben allemaal speciale wapens, de nieuweling heeft een gitaar. Eenmaal in het spel blijkt deze echter goed van pas te komen.

Dat Illumination Entertainment het animatievak verstaat, staat als een paal boven water. Zij mogen zich daadwerkelijk meten met de groten in de industrie. In sommige gevallen valt het verhalende wel wat tegen, zeker bij de shorts, maar ‘Minions and Monsters’ is gelukkig een goed gelukte korte film. Het verhaal zit goed in elkaar en zit boordevol vaart. Je kunt nauwelijks knipperen met je ogen of je hebt weer iets gemist. En met “Hocus Pocus” van Focus heeft ‘Minions and Monsters’ ook nog een Nederlands tintje!

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 9 november 2022 (als extra op ‘Minions: The Rise of Gru’)