Minuscule 2, het tropisch avontuur – Minuscule – Les mandibules du bout du monde (2018)
Regie: Hélène Giraud, Thomas Szabo | 90 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Jelle Amersfoort | Originele stemmencast: Bruno Salomone, Thierry Frémont, Stéphane Coulon, Jean Nanga, Sarah Cohen-Hadria, Jean-Paul Guyon, Bô Gaultier de Kermoal, Franck Benezech, Luc Morvan, Huifang Liu, Ruwan Aerts, Jacqueline Beretti, André Caron, Juanita Cassiet, Laurens Ehrmann
‘Minuscule’ begon als een serie korte animatiefilmpjes die op burleske en spitsvondige wijze inzoomde op de dagelijkse belevenissen van koddig vormgegeven insecten. De met behulp van 3D-technieken gecreëerde figuren beleven hun avonturen tegen de achtergrond van levensechte landschappen, gesitueerd in het rurale Frankrijk. Het geluid is een combinatie van natuurlijke insectengeluiden en kunstmatige geluidseffecten. De geanimeerde insecten in de Minuscule-filmpjes zijn best intelligent en ervaren in elk geval een basale vorm van emoties als plezier, liefde, verdriet en empathie.
In 2013 maakte een deel van de geanimeerde insectencast ook voor het eerst zijn opwachting in een productie met speelfilmlengte. In ‘Minuscule: La vallée des fourmis perdues’ (‘Minuscule en de mierenvallei’) zagen we hoe een verdwaald lieveheersbeestje vriendschap sloot met een groep zwarte mieren die, belaagd door een kolonie agressieve rode mieren, een doosje met overheerlijke suikerklontjes trachtte veilig te stellen.
‘Minuscule 2: Les mandibles du bout du monde’ (‘Minuscule 2: het tropische avontuur’) begint in een winters Frankrijk, waar de lieveheersbeestjes bezig zijn met het inslaan van de benodigde voedselwaren om in hun winterverblijf de koudste maanden van het jaar te kunnen doorstaan. Een lieveheersbeestje komt in een magazijn echter vast te zitten in een doos die richting Guadeloupe gaat. Een reddingspoging van zijn gestippelde ouder (of vriend?) mislukt, waarop beide insecten een ongewilde reis richting de tropen maken. Een met de lieveheersbeestjes bevriende zwarte mier zet samen met een achtpotige kompaan een gewaagde reddingsmissie op touw. Zullen de diertjes ooit nog hun geliefde en vertrouwde leefomgeving terugzien?
Het maken van animatiewerken zoals de Minuscule-films is niet gemakkelijk. Omdat de kleine hoofdrolspelers niet praten, moet je emoties en grappen zien over te brengen middels basale geluiden als gezoem, getoeter en gepiep. Door de goede timing en de aandoenlijke uitstraling van de tamelijk minimalistisch vormgegeven beestjes, lukt dit heel aardig. Het resultaat: een vermakelijke, originele en bij tijd en wijle zelfs meeslepende mix van slapstick, spanning en ontroering.
Visueel is er ook weinig mis met deze animatiefilm. De vertrouwde Europese natuur in Frankrijk en de exotische Franse Caraïben leveren adembenemende panorama’s te over. Ook fraai zijn de exotische dieren die de revue passeren, zoals kleurrijke doch roofzuchtige bidsprinkhanen, een rondbuikige witte haai, een klungelig dansende springspin en een gemeenschap licht giftige (maar goedaardige) rupsen. Ook het (met behulp van ballonnen en twee buitenboordmotortjes) vliegende speelgoedschip, waarop de mier en spin hun reis van Frankrijk naar de Caraïben maken, is een originele en visueel fraai uitgewerkte vondst. Daarnaast ontdekt de aandachtige kijker in dit prettige animatie-epos ook subtiele verwijzingen naar andere films. De mensen die meespelen zetten wel bepaalde gebeurtenissen in gang, maar zijn verder toch vooral achtergrondfiguren die in de schaduw blijven van de geleedpotige helden die de film kleur en karakter geven.
Er valt dan ook weinig aan te merken op ‘Minuscule 2’. Het is een animatiefilm die uitstekend in de smaak zal vallen bij kinderen en ook bij veel volwassenen een glimlach op het gezicht zal toveren. De enige kleine kanttekening die je zou kunnen maken is dat een speelduur van anderhalf uur misschien wat lang is voor een film van dit type, zeker omdat het verhaal eenvoudig en niet heel bijzonder is. Toch wordt het nergens saai of vervelend, wat een compliment is voor de inventiviteit van de makers.
Frank Heinen
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 13 februari 2020
VOD-release: 26 maart 2020
DVD-release: 25 juni 2020