Mischief Night (2006)

Regie: Penny Woolcock | 93 minuten | drama, komedie | Acteurs: Shahid Ahmed, Qasim Akhtar, Sarah Byrne, James Foster, Olga Grahame, Jake Hayward, Gwyne Hollis, Kelli Hollis, Katherine Kelly, Holly Kenny, Christopher Simpson, Michael Taylor, Ramon Tikaram, Mary Wray

In een typische Engelse wijk wonen Engelsen en Pakistanen naast elkaar. Helaas is dit niet altijd een vreedzaam samenwonen. De twee families die de hoofdrol spelen in ‘Mischief Night’ zijn een Britse en een Pakistaanse familie, die op verschillende manieren met elkaar verbonden blijken te zijn. Zo zijn Tina (Kelli Hollis), de moeder uit het Engelse gezin en Immie (Ramon Tikaram) uit het Pakistaanse gezin jeugdliefdes, die elkaar na jaren weer terugzien. Ook Kimberley (Holly Kenny) en Asif (Qasim Akhtar) lijken een bijzondere band met elkaar op te bouwen, nadat ze door een conflict met elkaar in contact zijn gekomen. Met veel pijn en moeite komen deze families bij elkaar, nadat bij Mischief Night op 4 november- een avond in het jaar waarop kinderen in Leeds kleine vandaaltjes uithangen – alle problemen van de families samenkomen. De arbeiderswijk waar dit alles zich afspeelt, ziet er – op de toiletten voor het huis na – nog precies hetzelfde uit als vijftig jaar geleden. In de typische British New Wave films uit de jaren 60 kom je precies dezelfde soort wijken tegen.

‘Mischief Night’ is een bijzondere film. Meestal zijn de arbeiderswijken het terrein voor filmmakers van sociaal realistische drama’s. De onderwerpen die de film behandelt: armoede, misdaad en probleemgezinnen, vormen in Groot-Brittannie meestal ook het uitgangspunt voor dergelijke realistische drama’s. In ‘Mischief Night’ is niets van dit alles het geval. De film is een komische, frisse blik op het leven in de Engelse arbeiderswijken.

Regisseuse Penny Woolcock is geboren in Buenos Aires en opgegroeid in Montevideo, in de lokale Britse conservatieve gemeenschap. Na meegedraaid te hebben in een theatergezelschap heeft ze op zeer diverse manieren in haar levensonderhoud voorzien, voordat ze besloot films te maken. Ondertussen heeft ze meerdere televisiefilms voor Channel 4 gemaakt, die alom geprezen worden.

Woolcock heeft met ‘Mischief Night’ een film gemaakt waarin de problemen van de arbeiderswijken in Engeland op een luchtige manier aan de kaak gebracht worden. Dit is een welkome afwisseling in de doorgaans dramatische Britse films met hetzelfde onderwerp. Alleen al daarom is ‘Mischief Night’ de moeite waard.

Wietske Uneken