Misfit 2 (2019)

Regie: Erwin van den Eshof | 81 minuten | komedie | Acteurs: Djamila, Niek Roozen, Bente Fokkens, Jolijn Henneman, Jill Schirnhofer, Fenna Ramos, Tinne Oltmans, Tatyana Beloy, Jan Kooijman, Gio Latooy, Défano Holwijn, Sterre Koning, Donny Roelvink, Eddy Zoey

Na het commerciële succes van ‘Misfit’ (2017), waarin de bekende (én volwassen) vlogster Djamila een pubermeisje speelt dat moet zien te aarden op een Nederlandse middelbare school, kon een vervolg niet uitblijven. De productiekosten zijn immers niet al te hoog en het verhaal is zo geschreven. Weinig uitdagend voor de makers dus, maar gek genoeg is dit vervolg beter te behappen dan het eerste deel.

Julia (Djamila) heeft inmiddels haar draai gevonden op het Hoogland college. Ze is verliefd en gelukkig met vriendje Nick (Niek Roozen), want ze vullen elkaar ook op artistiek gebied goed aan. Als de zomervakantie voorbij is blijkt er echter een nieuwe directeur op school te zijn, die de zaken behoorlijk anders aanpakt. Dit is vooral voor Julia’s vriendinnetje Magenta (leuke rol van Bente Fokkens) lastig. Maar ook het feit dat muziek en andere kunstzinnige vakken ‘verboden’ worden, schiet natuurlijk bij de muzikale talenten in het verkeerde keelgat.

Maar wanneer deze ambitieuze schooldirectrice hoort dat een concurrerende middelbare school, die wél het begeerde vijf sterren predikaat heeft, meedoet aan een talentenjacht (met als hoofdprijs een platencontract), mogen Julia en Nick toch meedoen. Helaas heeft Nicks vader andere plannen: als kruiwagen voor Nick heeft hij ervoor gezorgd dat Nick toegelaten wordt op precies diezelfde middelbare school. Nick wil liever zijn vrienden niet in de steek laten, maar onder druk stemt hij toch toe: hij gaat wisselen van school. Wat betekent dit voor Julia’s deelname aan de prestigieuze zangwedstrijd?

Waar de matige acteerprestaties en een voorspelbaar verhaal bij ‘Misfit’ de grootste boosdoener leken te zijn, gaat het bij de sequel in ieder geval beter op het gebied van de acteerprestaties. De cast lijkt zich beter in te kunnen leven, en al houdt het nog steeds niet over, het komt allemaal wat meer naturel over. Op het verhalende vlak weet ‘Misfits 2’ wederom geen indruk te maken, een dergelijke plotlijn lijkt zo geknipt en geplakt uit soortgelijke tienerfilms. Niets nieuws onder de zon: het gaat om vriendschap, opboksen tegen je ouders’ verwachtingen, kliekjes op school en dat je ergste vijand misschien ook wel een menselijke kant heeft en er misschien ook daar wel een vriendschap in zit. Bijkomend voordeel: het scenario is zo geschreven dat je deel 1 niet eerst gezien hoeft te hebben.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 25 september 2019
DVD-release: 30 januari 2020