Miss Congeniality (2000)

Regie: Donald Petrie | 109 minuten | komedie, thriller | Acteurs: Sandra Bullock, Michael Caine, Banjamin Bratt, Candice Bergen, Ernie Hudson, William Shatner, John DiResta, Heather Burns, Melissa De Sousa, Steve Monroe, Deirdre Quinn, Wendy Raquel Robinson, Asia De Marcos, Ken Thomas, Gabriel Folse

Het alom bekende verhaal van het lelijke meisje dat verandert in een mooie prinses, het sprookje van het lelijke jonge eendje. Maar hoe vaak dit verhaal ook wordt verteld en hoe veel films er ook over gemaakt zijn; het verhaal is en blijft onsterfelijk! Elk meisje, jonge vrouw, moeder of oma voelt zich verbonden met het lelijke jonge eendje. Het feelgood-gehalte is dan ook uitstekend vertegenwoordigd in deze film.

Het nadeel van dit verhaal is alleen dat het niet bepaald origineel te noemen is. Buiten het verhaal, is ook de kritiek op de schijnbaar oppervlakkige wereld van missverkiezingen, schitterende populaire meiden en fotomodellen al te vaak op de hak genomen en uitgekauwd om een vernieuwend effect teweeg te brengen. De stereotypering van de missen als Gracie Hart aan hen wordt voorgesteld is afgezaagd: mooie domme meiden die elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

De acteerprestaties zijn niet bovenmatig te noemen. Sandra Bullock is overtuigender als miss dan als het lelijke jonge eendje die ze eigenlijk moet voorstellen. Het schransen, zuipen, wroeten in de oren en tussen de tanden ligt er net iets te dik bovenop om een overtuigend “manwijf” neer te zetten. De bijrol van Michael Caine als de hooghartige, wandelende etiquette Victor Melling is wel erg geloofwaardig en humoristisch. Zijn afkeer tegen de mannelijke Gracie en zijn zelfverheerlijking “God, I’m good!” zijn heerlijk cliché en werken op de lachspieren.

Behalve humoristisch heeft de film ook nog een thrilleraspect; het spannende effect van “Wie heeft het gedaan?”. Het is geen oplopende spanning met spetterende climax zoals ‘The Usual Suspects’, maar de film is dan ook geen echte thriller. Het is een vermakelijke spanning die ervoor zorgt dat je je geen moment verveelt tijdens de film.

‘Miss Congenialty’ is een film die voldoet aan de verwachtingen van het bekende verhaal. De stereotyperingen zijn nodig om het feelgood-effect te bewerkstelligen en de andere ‘schoonheidsfoutjes’ neem je maar voor lief. Er zal zeker een glimlach op de mond verschijnen aan het einde van de film. Het is te vergelijken met een bord spaghetti dat je bestelt in een eetcafé. Je weet wat je krijgt en ja, het gaat lekker naar binnen, maar echt héérlijk is het niet.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 maart 2001