Miss Julie (2014)

Regie: Liv Ullmann | 133 minuten | drama | Acteurs: Jessica Chastain, Colin Farrell, Samantha Morton, Nora McMenamy

Een gegarandeerde toekomstige Oscarwinnares wordt ze genoemd. Of ‘de nieuwe Cate Blanchett’. Feit is dat ze tot de grootste acteertalenten van haar generatie behoort en alom geprezen wordt. Hoe kan het dat we tot 2011 nog nooit van Jessica Chastain hadden gehoord? De in 1977 in Sacramento, Californië geboren roodharige brak in dat jaar door met bijrollen in ‘The Help’ (wat haar een Oscarnominatie opleverde) en Terrence Malicks ‘The Tree of Life’, waarin ze schitterde naast Brad Pitt en Sean Penn. Ook voor haar hoofdrol in ‘Zero Dark Thirty’ (2012) leverde haar een nominatie op voor een Academy Award. Die Oscar zou in de toekomst inderdaad nog wel eens haar kant op kunnen komen. Voor ‘Miss Julie’ (2014), een historisch drama dat geregisseerd werd door de Noorse filmlegende Liv Ullmann, zal ze het felbegeerde beeldje wellicht nog niet winnen, al dat ligt niet zozeer aan haar acteerprestaties maar meer aan het feit dat ze in haar rol in JC Chandors ‘A Most Violent Year’ (2014) nóg beter voor de dag komt en daarmee dus haar eigen concurrente voor een nominatie is.

Aan de basis van ‘Miss Julie’ ligt het toneelstuk ‘Fröken Julie’ van de Zweedse toneelschrijver August Strindberg dat al uit 1888 stamt. Het verhaal speelt dat ook rond die tijd. Julie (Jessica Chastain) is de dochter van een Engels-Ierse aristocraat die in het graafschap Fermanagh de scepter zwaait. Tijdens een zwoele zomeravond, waarop de Midzomernacht wordt gevierd, probeert ze haar vaders trouwe bediende John (Colin Farrell) te verleiden, en niet zonder succes. John heeft zich echter al verloofd met kokkin Kathleen (Samantha Morton) en ontkent tegen haar in alle toonaarden dat er iets speelt tussen de vrouw des huizes en hem zelf, en dat Julie gestoord is. Maar als de nacht vordert, beginnen macht en aanzien een steeds grotere rol te spelen; hoe meer drank er vloeit, hoe groter de gevolgen zijn van de bekentenissen, de misstappen en het verraad. Geeft John echt om Julie of speelt hij een spel om hogerop te komen? En is Julie bereid haar luxe leventje op te geven om zich in een avontuur te storten met de charmante maar onpeilbare John?

Deze film is gebaseerd op een klassiek toneelstuk en dat is te merken; ‘Miss Julie’ is vrij traag en leunt zwaar op dialogen. Bovendien vinden vrijwel alle gebeurtenissen, op een enkele (overigens schitterend geschoten) scène aan het begin en het einde na, plaats op een handvol binnenlocaties waartussen steeds geschakeld wordt. De film moet het dan ook vooral hebben van de krachtige acteerprestaties. Van Chastain verwacht je min of meer dat ze een dijk van een performance neerzet, en datzelfde geldt voor Samantha Morton. Maar ook Colin Farrell is op dreef; we zagen hem niet vaak beter. Hij lift duidelijk mee op het talent van de beide topactrices die hem in deze film vergezellen. In een verfilming van een toneelstuk is het geoorloofd om een en ander wat aan te dikken en van die vrijheid wordt dankbaar gebruikgemaakt. Ben je een liefhebber van (klassiek) toneel, dan is dit zeker een aanrader. De drie hoofdrolspelers spatten van het doek en weten daarmee uitstekend te verbloemen dat het verhaal verder niet zo veel om het lijf heeft.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 januari 2015
DVD-release: 10 maart 2015