Miss Nobody (2010)

Regie: Tim Cox | 90 minuten | komedie | Acteurs: Leslie Bibb, Adam Goldberg, Kathy Baker, Missi Pyle, Brandon Routh, David Anthony Higgins, Geoffrey Lewis, Vivica A. Fox, Patrick Fischler, Paula Marshall, Sam McMurray, Eddie Jemison, Jeanette Branch, Barry Bostwick, Richard Riehle, Salvator Xuereb, Christopher Carley, Mia Pollini, Charles Carroll, Jazzmun, Mark Irvingsen, Sean Keller, Greg Brown, Mervyn Cole, David Kallaway, Andrew Craghan, Maya Harvey, David Monahan

Een chickflick met zwarte humor – da’s weer eens wat anders. In ‘Miss Nobody’ is dé manier voor Sarah Jane (Leslie Bibb) om hogerop te komen in haar werk simpelweg mensen boven zich een dodelijk ongeval te bezorgen. Eerst per ongeluk, daarna met voorbedachten rade. Het is even wennen, deze nieuwe dimensie, maar de film is dermate speels dat je er makkelijk in meegaat. De film wordt alleen nogal rommelig gepresenteerd, waardoor je als kijker regelmatig op een afleidende manier op het verkeerde been wordt gezet.

De film begint met het bekende truukje van de doorsnee chickflick: Sarah Jane die in een tête-à-tête met de kijker haar huidige leventje samenvat. Met als duidelijk verschil de voorbode van een volstrekt ander soort humor. Haar vader (een klootzak) blijkt vermorzeld onder een beeld van Sint Joris, die door Sarah Jane meteen maar als beschermheilige is geadopteerd en zijn eigen altaar in haar slaapkamer heeft gekregen. Ze zit hevig verlegen om een teken dat ze de juiste man aan de haak slaat en bidt daarom regelmatig tegen het stenen hoofd.

Maar het vinden van de juiste kerel vormt niet de hoofdmoot van Sarah Jane’s tocht in deze film. Dat is haar carrière bij het farmaceutische bedrijf waar ze werkt. Als na het overlijden van haar leidinggevende nieuweling Milo Beeber (Brandon Routh) een stokje steekt voor haar promotie, zet hij iets in gang dat zowel zijn eigen dood als Sarah Jane’s klim naar de top bevordert. Vlak voor zijn ongelukkige dood laat Beeber Sarah Jane in met zijn vondst dat door de zes bestuurshoofden uit te schakelen, je heel simpel in korte tijd bovenaan de ladder kunt komen. Zeker als je beschikt over de formule voor een nieuw medicijn.

Alle mores worden overboord gegooid, waarbij Sarah Jane en passant ook nog de misschien wel perfecte echtgenoot vindt in Bill Maloy (Adam Goldberg), een nieuwe huurder die haar moeder in huis neemt. Enige probleem: Maloy is rechercheur en is op de zaak gezet van de merkwaardige sterfgevallen bij Sarah Jane’s bedrijf. Het levert een paar grappige, ongemakkelijke situaties op, maar echt sterk wordt het niet uitgespeeld. De scenarist(en) heeft/hebben duidelijk mooie mogelijkheden laten liggen. De film springt zowel in stijl als qua verhaal van de hak op de tak. Alsof het script nog tijdens het opnameproces moest worden geschreven en alle nieuwe ideeën linea recta in het eindproduct zijn opgenomen, waardoor de samenhang ontbreekt.

Het is jammer, want de film is prachtig geschoten. En Leslie Bibb doet het uitstekend als ietwat naïef kantoormiepje. Maar doordat er geen consistente stijl is gevonden voor de presentatie, en dan met name voor de humor, zorgt ‘Miss Nobody’ voor een tamelijk onrustige kijkervaring. Het is lastig om lekker in de film te komen. Kortom, het idee is zeer geslaagd, maar de uitvoering laat helaas nogal wat te wensen over.

Wouter de Boer