Miss Sloane (2016)

Regie: John Madden | 132 minuten | drama, thriller | Acteurs: Jessica Chastain, David Wilson Barnes, John Lithgow, Alison Pill, Aaron Hale, Al Mukadam, Michael Stuhlbarg, Douglas Smith, Grace Lynn Kung, Noah Robbins, Chuck Shamata, Sam Waterston, Raoul Bhaneja

Intelligent, eloquent, geestig. Dat alles is van toepassing op lobbyist Elizabeth Sloane in het Amerikaanse thriller-drama ‘Miss Sloane’. De roodharige lobbyist werkt hard, slikt pillen met handenvol tegelijk en lust ook wel een flinke borrel. Als ze een keer echt wil ontspannen ontbiedt ze een gigolo op haar hotelkamer in Washington D.C., waar ze zo’n beetje permanent haar intrek heeft genomen. Een fraai type dus, maar wel een die je maar liever te vriend houdt.

Het eigenlijke verhaal start wanneer de werkgever van miss Sloane haar wil inzetten als consultant voor de wapenlobby. Ze moet wetgeving tegenhouden die strengere eisen stelt aan wapenbezit. Miss Sloane ziet die klus bepaald niet zitten en komt van de weeromstuit terecht bij een lobbybureau dat zich juist inzet voor strengere wapenwetgeving. Geassisteerd door een team jonge honden en gesteund door haar evenwichtige baas, gaat wervelwind Sloane aan de slag.

Wie denkt dat professioneel lobbyen zich niet leent voor verfilming, moet dit prima Amerikaanse drama maar bekijken. Uiteraard hebben de scenaristen gekozen voor een eenvoudig en urgent politiek onderwerp. Wapenlobby vs wapenactivisten, waarbij het er simpelweg om gaat om zoveel mogelijk afgevaardigden achter je te krijgen. De film focust vooral op de slinkse trucs en tactische meesterzetten waarmee beide partijen het pleit willen beslechten.

De spanning van ‘Miss Sloane’ zit in de vraag of het wetsvoorstel het gaat redden, de grootste charme zit in het geweldige acteren van Jessica Chastain. Chastain zet een vrouw neer die over iedereen heen dendert, het uiterste eist van haar medewerkers, het woord ‘ethiek’ alleen kent van horen zeggen en totaal geobsedeerd is door haar werk. Ze is een briljant strateeg én een extreem authentiek mens aan wie je gek genoeg geen hekel kunt krijgen.

Toon en stijl van de film zijn elegant en smaakvol, een soort combi van ‘House of Cards’ en ‘Suits’. Met die series heeft de film ook gemeen dat hij een beroep doet op de intelligentie van de kijker, zonder dat het pedant of al te pretentieus wordt. Een drama dus van hoge kwaliteit, maar vooral geschikt voor de kijker die getriggerd wordt door woorden als intelligent, eloquent en geestig.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 februari 2017
DVD-release: 12 juli 2017