Mississippi is van mij-Hände weg von Mississippi (2007)

Regie: Detlev Buck| 98 minuten | komedie, avontuur, familie | Acteurs: Zoë Mannhardt, Katharina Thalbach, Karl Alexander Seidel, Konstantin Kaucher, Christoph Maria Herbst, Hans Löw, Milan Peschel, Margit Carstensen, Angelika Böttiger, Heidi Mahler, Margit Bendokat, Heidi Kabel, Ingo Naujoks, Fritzi Haberlandt, Helmut Mooshammer, Charly Hübner, David Kross, Andreja Schneider, Detlev Buck, Wenka von Mikulicz, Günter Grevolls, Bernadette Sophie Knoller, Detlef Mohr, Caroline Brandes, Danielle Brandes, Wilhelm Böttcher, Werner Kröger, Karlheinz Römpack, Uwe Baumann

Cornelia Funke kan wel een potje breken bij haar fans. De Duitse schrijfster is mateloos populair onder kinderen en (jong)volwassenen. Het meest bekend zijn haar boeken uit de Inkheart serie, maar ook de in het Nederlands als “De Wilde Kippenclub” vertaalde reeks doet het uitstekend. Een losstaand verhaal is haar “Hände weg von Mississippi”, in het Nederlands vertaald als “Mississippi is van mij”. Het boek, dat in 1997 verscheen, werd tien jaar later naar het witte doek gebracht door Detlev Buck (‘Knallhart’).

‘Mississippi is van mij’ gaat over de tienjarige Emma, die vanwege het drukke schema van haar ouders de zomervakantie doorbrengt op het platteland bij haar oma Dolly. Dat is absoluut geen straf want Emma en de eigenzinnige Dolly zijn stapelgek op elkaar. Ze delen een onvoorwaardelijke liefde voor dieren; oma Dolly vangt dieren op die achtergelaten worden door hun baasjes. Wanneer Emma er achter komt dat het mooie paard Mississippi, dat eigendom was van buurman Klipperbos, een rijke, maar inmiddels overleden landeigenaar, naar de slachter gebracht wordt, hoeven de twee dierenvrienden niet lang te aarzelen. Voor een prijs die hoger is dan de slachter van de neef en waarschijnlijk enige erfgenaam van Klipperbos, Albert Gansmann, krijgt, koopt het duo Mississippi. Maar dan komt Gansmann er achter dat hij Mississippi nog ergens voor nodig heeft. Hij zet alles op alles om het dier weer in zijn vingers te krijgen, en deinst voor weinig terug…

‘Mississippi is van mij’ is een heerlijke jeugdfilm die trouw blijft aan het boek. De sfeer is vergelijkbaar met de Astrid Lindgren-films uit de jaren tachtig als ‘De kinderen van de Bolderburen’: het platteland wordt verheerlijkt en kinderen hoeven zich niet druk te maken over voorbijrazend verkeer. Ze kunnen heerlijk zwemmen in een idyllisch meertje en sappige aardbeien snoepen in de uitgestrekte velden. De enige problemen worden veroorzaakt door de gemene, maar tegelijkertijd domme Gansmann, maar gelukkig is Emma slim genoeg om hem de baas te zijn. En passant redt ze daarmee meteen de hele middenstand van het dorpje waar oma Dolly woont.

De humor is meestal van het niveau slapstick, maar niet de hele film leunt daar op. Er is voldoende spanning in het verhaal verweven. De acteerprestaties zijn prima, en de omgeving is beeldschoon weergegeven. Prima film om met het hele gezin te bekijken en zeker niet alleen voor paardenmeiden.

Monica Meijer

‘Mississippi is van mij’ verschijnt dinsdag 21 februari 2012 op DVD.