Moms’ Night Out (2014)

Regie: Andrew Erwin, Jon Erwin | 96 minuten | komedie | Acteurs: Sarah Drew, Sean Astin, Patricia Heaton, Trace Adkins, David Hunt, Andrea Logan White, Harry Shum Jr., Abbie Cobb, Robert Amaya, Kevin Downes, Alex Kendrick, Sammi Hanratty, Michael Leone, Shiloh Nelson, Brett Rice, Rhoda Griffis, Anjelah Johnson-Reyes

Of je nu elke week trouw naar de kerk gaat en al je zonden opbiecht of overtuigd atheist bent, in de met een Christelijke insteek gemaakte komedie ‘Mom’s Night Out’ zul je levenswijsheden aantreffen die iedereen aanspreken. “Wees jezelf, dat is het beste dat je kunt zijn,” is zo ongeveer de strekking van het pleidooi dat hoofdpersoon Allyson meekrijgt van Bones, ruige biker en eigenaar van een tattooshop.

Allyson (Sarah Drew) is gelukkig getrouwd met Sean (Sean Astin). Omdat hij vaak weg is voor zijn werk, bekommert zij zich meestal om hun drie jonge kinderen. Allyson is een overtuigd thuisblijfmoeder, ze leeft haar droom, maar natuurlijk valt het niet mee om altijd maar klaar te staan voor de handenbindertjes. Tijdens een bijeenkomst van de boekenclub (Allyson: “Ik heb drie kinderen, dus ik lees geen boeken”) komen zij en vriendin Izzy (Andrea Logan White), moeder van een tweeling, op het idee een avondje te gaan stappen. Allyson nodigt ook hun wat oudere vriendin Sondra (Patricia Heaton) uit. Sondra is vrouw van de lokale pastoor en moeder van een spreekwoordelijk vat vol hormonen, tienermeisje Zoe (Sammi Hanratty). Ondertussen maken we kennis met Seans halfzus en alleenstaande moeder Bridget (Abbie Cobb), die teleurgesteld reageert als blijkt dat Allyson deze zaterdag niet op haar baby Phoenix kan passen, als zij haar eerste werkdag bij haar nieuwe werkgever, de plaatselijke bowlingbaan, heeft. Maar Sean is de kwaadste niet en belooft Bridget niet alleen zich over Phoenix te ontfermen, maar ook dat Allyson de zorg van hun kinderen die avond aan hem kan overlaten.

Zo gezegd, zo gedaan. De drie dames stappen opgetut en wel in Allysons minivan en gaan op weg naar het uitgaanscentrum. Sean krijgt bij het in toom houden van de kids hulp van zijn jeugdvriend Kevin (die net zo goed ‘ongeschikt-voor-kinderen’ op zijn voorhoofd kan hebben staan) en Izzy’s panische echtgenote Marco, die de tweeling meeneemt. In een opwelling besluit Allyson de mobiele telefoons van haarzelf en haar vriendinnen achter te laten in de auto, zodat ze even helemaal loskomen van thuis. Verkeerde keuze natuurlijk, want een mislukte restaurantreservering blijkt al snel nog maar de minste van de problemen. Een zoekgeraakt kind, een gestolen auto, een geplette parkiet… Zowel de dames als de heren beleven een avond die ze niet snel zullen vergeten.

‘Mom’s Night Out’ is een makkelijk wegkijkende komedie, waarin niet de beste grappen gerecycled worden en uitgerekt alsof het trekdrop is. Verwacht geen platvloerse humor, dit is een film die je zonder problemen met het hele gezin kunt kijken. Jammer genoeg verliest ‘Mom’s Night Out’ aan kracht door de overdrijving. Alles wat mis kan gaan, gaat mis en dat wordt al snel te veel. Wat ook te veel wordt, is de Christelijke ondertoon. Het is niet erg dat hoofdpersonen naar de kerk gaan en daar steun aan hebben, maar naarmate de film vordert, vallen woorden als ‘God’ en ‘Jezus’ steeds vaker.

Sarah Drew slaagt er echter prima in de rol van gestresste moeder op authentieke wijze neer te zetten en ze heeft een goede komische timing. Door haar innemende verschijning gun je haar dat onoverkomelijke happy end maar al te graag. Jammer genoeg komen de heren minder goed uit de verf: in ‘Mom’s Night Out’ zie je bijna uitsluitend mannen die het Spaans benauwd krijgen als er een mens van minder dan een meter in de buurt komt. Door de grotendeels sympathieke cast is de film wel uit te zitten, maar lang blijven hangen zal deze komedie zeker niet. Al is de boodschap dat je niet te hoge eisen moet stellen aan jezelf als moeder, omdat perfectie nu eenmaal niet bestaat, er wel een om in je oren te knopen (en dat geldt natuurlijk ook voor vaders).

Monica Meijer

‘Mom’s Night Out’ verschijnt woensdag 10 september 2014 op DVD.