MoniKa (2012)

Regie: Steven R. Monroe | 88 minuten | actie, thriller | Acteurs: Jason Wiles, Cerina Vincent, Jeff Branson, Andrew Howard, C. Thomas Howell, Elisa Donovan, Lew Temple, Shayla Beesley, Tim Thomerson, Suzanne Ford, Chad Lindberg, Raffaello Degruttola, Michael Covert

Met titels op zijn naam als ‘Mongolian Death Worm’, ‘Wyvern’ en ‘Ice Twisters’ sluipt zomaar dat onmiskenbare gevoel binnen dat we met Steven R. Monroe met een B-film regisseur te maken hebben. Zelfs de duidelijke uitzondering op de regel, het sterke ‘I Spit on Your Grave’ (de titel die voor de rest van Monroe’s leven op elke nieuwe uitgebrachte film zal komen te staan na de woorden “van de regisseur van”) kan hier geen verandering in brengen. Met ‘MoniKa’ keert hij terug naar het maken van het soort film waar hij voor in de wieg gelegd lijkt te zijn. ‘MoniKa’ kent een raar plot, B-acteurs en een niet bijster interessant resultaat.

Reagan Tyler (Jason Wiles) besluit op uitnodiging van een vriend af te reizen naar Las Vegas. Aanvankelijk stond hij er nogal afhoudend tegenover maar Reagan wordt al enige tijd geplaagd door visioenen, waaronder één over Vegas. Daarom besluit hij toch te gaan. Eenmaal in Sin City ontmoet hij de mysterieuze Monika (Cerina Vincent). Reagan en Monika lijken voor elkaar gemaakt en de nacht wordt dan ook op haar hotelkamer doorgebracht. De volgende morgen blijkt er iets niet helemaal in de haak, Monika is nergens te bekennen en even later blijkt dat ze die nacht al was vermoord. Reagan wil er natuurlijk achter komen wat er is gebeurd. Hoe kan het dat hij bij de vrouw is geweest die diezelfde nacht het leven heeft gelaten? Zijn speurtocht brengt hem op het pad van een gevaarlijke drugsbende…

Hoewel het verhaal een best interessant uitgangspunt kent, is de uitwerking ervan dat zeker niet. De film is een mix van teveel verschillende genres. Het vormt een warrig geheel en weet daardoor ook nooit te boeien. Acteur Jason Wiles is nooit echt doorgebroken en ook in ‘MoniKa’ laat hij geen baanbrekend acteerwerk zien. Cerina Vincent is de duidelijke troef van de regisseur. Hij laat haar zo sexy mogelijk uit komen. Helaas is daarmee haar grootste talent ook meteen benut.

‘MoniKa’ bestaat uit inspiratieloze dialogen en slecht acteerwerk. Op de editing is ook wel het een en ander aan te merken. Zelfs voor een saaie druilerige zondagmiddag is dit mislukte B-gedrocht niet geschikt.

Meinte van Egmond

Waardering: 1.5