Monkey Man (2024)

Recensie Monkey Man CinemagazineRegie: Dev Patel | 121 minuten | actie, thriller | Acteurs: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Vipin Sharma, Sikandar Kher, Sobhita Dhulipala, Ashwini Kalsekar, Adithi Kalkunte, Makarand Deshpande

Het actiegenre is de laatste jaren flink verrijkt met een paar absolute moderne klassiekers. Denk hierbij aan de vier ‘John Wick’-films, de laatste vier films in de ‘Mission: Impossible’-franchise en de eerste twee films van de ’Spider-Man’-trilogie waarin Miles Morales het hoofdpersonage is. ‘Monkey Man’ is duidelijk geïnspireerd door deze klassiekers en met deze invloeden weet Dev Patel een sterke film in dit genre neer te zetten.

Het verhaal draait om Kid. Hij vecht in ondergrondse ‘fight clubs’ om maar een beetje geld bij elkaar te sprokkelen. Dit doet hij met een apenmasker op zijn hoofd. Dit apenmasker, en eigenlijk het grootste deel van het personage Kid, is geïnspireerd op de Hindu god Hanuman. Kid spaart met deze gevechten geld bij elkaar om wraak te kunnen nemen op de mensen die hem onrecht aangedaan hebben. Dit geld gebruikt hij om informatie te verzamelen over deze mensen en zo stukje bij beetje dichter bij hen te komen.

‘Monkey Man’ is het regiedebuut van acteur Dev Patel. Hij is tevens mede-schrijver van het scenario en hoofdrolspeler. Dat hij voor het eerst een speelfilm regisseert is echter niet te zien. Hij regisseert met een duidelijke visie en bovenal met erg veel passie. Vooral de actiescènes zijn erg spectaculair en intens geregisseerd. Denk hierbij aan snelle editing en dynamisch camerawerk. Daarnaast is de actie ook van erg hoog niveau. ‘John Wick’ blonk uit in fantastische set pieces en geweldig stuntwerk en ‘Monkey Man’ heeft hier duidelijk voorbeeld aan genomen.

‘Monkey Man’ is op te delen in drie delen. Het eerste deel leert de kijker wat de achtergrond van het personage Kid is en wat zijn motieven zijn. Vervolgens neemt de film wat gas terug en gaat Kid in training om zich voor te bereiden op zijn wraakacties. In het derde deel gaat de film vol gas vooruit en volgt de ene actiescène na de andere en deze adrenalinekick stopt pas als de aftiteling begint te lopen.

Kortom, ‘Monkey Man’ is een actiefilm die duidelijk lering heeft getrokken uit de ‘John Wick’-franchise. Met geweldige actie, een degelijk achtergrondverhaal van Kid en geweldige en passievolle regie en acteerwerk van Patel is ‘Monkey Man’ een topper in het genre die je zeker moet zien op het witte doek.

Tom Holtackers

Waardering:4

Bioscooprelease: 4 april 2024