Monsieur Vincent (1947)
Regie: Maurice Cloche | 111 minuten | biografie, drama | Acteurs: Pierre Fresnay, Aimé Clariond, Jean Debucourt, Lise Delamare, Germaine Dermoz, Gabrielle Dorziat, Pierre Dux, Yvonne Gaudeau, Michel Bouquet, Jean Carmet, Gabrielle Fontan, Robert Murzeau, Marcel Pérès, Marcel Vallée, Francette Vernillat, Georges Vitray
Het leven kan raar lopen. Het ene moment krijg je stenen naar je hoofd, het volgende moment verklaart de paus je zalig. Dit overkwam de Franse priester Vincent de Paul, al zat er een ruime eeuw tussen de stenen en de zaligverklaring. Die stenen kreeg Vincent naar zijn hoofd toen hij in 1617 priester werd in het armoedige dorpje Châtillon. De bevolking had zich opgesloten in de eigen huizen, omdat de pest leek te hebben toegeslagen in het dorp. Vreemdelingen werden verwelkomd met stenen. Maar de man die later bekend werd als Saint Vincent de Paul liet zich niet wegjagen.
Wat hij dan wel deed zien we in het Franse biografisch drama ‘Monsieur Vincent’. Nadat hij de bewoners van Châtillon had gekalmeerd, en had begrepen dat armoede het onderliggende probleem was, besteedde hij de rest van zijn leven aan armoedebestrijding. Hij stichtte menig liefdadigheidsinstelling, waarbij hij profiteerde van zijn toegang tot de hogere kringen en daarmee tot diepere zakken en vollere schatkisten. Terwijl hij ook zelf regelmatig de handen uit de mouwen stak maakte hij van armoedebestrijding een morele verplichting voor mensen die het beter hadden getroffen.
In ‘Monsieur Vincent’ zien we het allemaal gebeuren, vanaf de aankomst in Châtillon tot het moment dat Vincents laatste uur heeft geslagen. Tussendoor maken we kennis met een man die vrijgevig, bescheiden, altruïstisch, onderdanig, gepassioneerd, hardwerkend, empathisch, volhardend, slim en doortastend is. Kortom, een vent die zo onuitstaanbaar goed is dat je hem het liefst door elkaar wil rammelen. Met als extra motivatie de eeuwig terugkerende klacht van onze held dat hij eigenlijk meer had willen doen en dat hij eigenlijk te weinig heeft gedaan. Met een blik zo heilig en vervuld van zichzelf, dat je er bijkans onpasselijk van wordt.
Spijtig van die ongeloofwaardige titelheld, want als biopic is ‘Monsieur Vincent’ zeker de moeite waard. De weg die onze held volgt, de bewustwording van de ellende van anderen, de tactieken die hij volgt om te organiseren en om geld binnen te krijgen, we geloven het meteen. Bij de verbeelding van de armoede lijkt het neorealisme de voornaamste inspiratiebron, en ook dat werkt goed. Jammer dat dit realisme niet is doorgetrokken naar onze held zelf, zodat deze film meer hagiografie dan biografie is geworden. Zonde.
Henny Wouters
Waardering: 3
VOD-release: 1 januari 2022 (Netflix)