Monster High: Freaky Fusion (2014)

Regie: William Lau, Sylvain Blais | 70 minuten | animatie | Originele stemmencast: Laura Bailey, Cameron Clarke, Erin Fitzgerald, Luis Gonzalez, Joni Goode, Celeste Henderson, Kate Higgins, Julie Maddalena Kliewer, Josey Montana McCoy, Dave B. Mitchell, Audu Paden, Paula Rhodes, Cindy Robinson, Evan Smith, Haviland Stillwell, Sue Swan, America Young

Ze hebben het maar druk, die leerlingen op Monster High. Niet alleen zijn de voorbereidingen voor een toneelstuk om het 200-jarig jubileum van de school te vieren in volle gang, én heeft de school net een aantal nieuwe leerlingen toegelaten – hybride monsters zelfs – ook moeten ze voor een college een presentatie geven over hun familiegeschiedenis. De normaal goed presterende Frankie Stein slaagt er niet in om een uitgebreide spreekbeurt te houden. Het is niet dat ze er met opzet de pet naar heeft gegooid, ze wéét gewoon weinig over haar voorvaders. Haar ouders zwijgen in alle talen over haar grootvader, dé beroemde Victor Frankenstein. Om hun vriendin te helpen besluiten de meiden van Monster High naar de catacomben te gaan, in de hoop daar aanwijzingen te vinden die meer over Frankies voorvaderen vertellen. Robecca weet namelijk dat haar vader daar een werkplaats vol uitvindingen heeft achtergelaten. Per ongeluk ontdekken ze echter een tijdmachine, en komen terecht in 1814, het jaar waarin Monster High gebouwd werd!

Je kunt natuurlijk al op je klompen aanvoelen dat de verschillende verhaallijnen samenkomen. De hybride monsters, die moeite hebben om geaccepteerd te worden, Frankie die niets weet over haar grootvader, maar wel in 1814 terecht komt… het kan geen toeval zijn. ‘Monster High: Freaky Fusion’ heeft een aardig scenario, dat netjes alle uitgezette lijntjes afwerkt. Er is voldoende spanning (er zit zelfs een sterfscène in! Nou ja, bijna dan) en enkele leuke (woord)grapjes (“Dát moet ik snel op Freakbook zetten”). Er zitten nogal wat morele boodschappen in verstopt: anders zijn dan anderen is niet erg, samenwerken werkt het beste en familie en vriendschap is het belangrijkste dat er is. Maar ook het belang van goed je best doen op school en interesse in geschiedenis komt aan bod.

De animatie doet wederom goedkoop aan, eerder snel voor tv gemaakt dan dat er aan kwaliteit is gewerkt. Er zijn weinig details en de figuurtjes – zeker in hybride vorm – zijn dan wel fantasierijk, ook lijken ze allemaal van het zelfde sjabloon te komen. Maar ‘Monster High’ fans zullen daar vast niet om geven. Nieuwe liefhebbers zal deze aflevering niet snel opleveren, maar de vaste aanhangers hebben weer een uurtje vermaak.

Monica Meijer

‘Monster High: Freaky Fusion’ verschijnt woensdag 15 oktober 2014 op DVD.