Monster High: Friday Night Frights (2013)

Regie: Dustin Mckenzie | 45 minuten | animatie | Originele stemmencast: Laura Bailey, Ogie Banks, Cam Clarke, Debi Derryberry, Erin Fitzgerald, Kate Higgins, Audu Paden, Cindy Robinson, Salli Saffioti, Evan Smith, America Young

‘Monster High’ is een door speelgoedfabrikant Mattel op de markt gebrachte speelgoedlijn, waarin de kinderen van de monsters, die we uit de klassieke (horror)verhalen kennen (Dracula, Frankenstein, The Phantom of the Opera), in veelal vrouwelijke vorm en hippe kleding rondlopen op een Amerikaanse high school. Dat bleek best een slimme zet van het bedrijf: de tienermonsters dealen met aanspreekbare problemen (populariteit, vriendjes, jaloezie en verlegenheid) en door hun monsterlijke karaktertrekken zijn ze minder zoet dan hun collega Barbie. De doelgroep van Monster High is wel ongeveer hetzelfde: zes- tot tienjarige meiden lopen weg met de poppen en andere merchandise. Niet alleen in de speelgoedwinkel komen de fans echter aan hun trekken, ook met de films die in gestaag tempo uitgebracht worden zullen de liefhebbers uit de voeten kunnen. ‘Monster High: Friday Night Frights’ staat op een DVD samen met ‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love’.

In ‘Monster High: Friday Night Frights’ maken we kennis met de populairste sport op Monster High: Schreeuw, oftewel Skulltimate Roller Maze, afgekort tot SKRM. Dat is een race, waarbij een team (dat alleen uit jongens bestaat) op rolschaatsen een parcours af moet leggen, waarin allerlei verrassende obstakels zijn verstopt. Aan het begin van de film zien we hoe het team van Monster High het tijdens het jaarlijkse toernooi moet afleggen tegen het superieure, maar vals spelende team van Granite City High. Hierbij raken de teamleden van Monter High zodanig geblesseerd dat verder spelen er niet in zit. Inzet van de wedstrijd is het schoolembleem, maar laat dat nu net een probleem zijn. Zonder het schoolembleem is de ziel van de school verloren, en langzaam maar zeker staat Monster High op instorten. De enige kans om het embleem terug te winnen is meedoen aan de finale, maar hoe moet dat nu zonder team? De meiden van Monster High komen al gauw met een oplossing…

Voor ‘Monster High’ fans is ‘Friday Night Frights’ (een woordspeling op het boek van Buzz Bissinger “Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream”, waarin het Texaanse American Footballteam van Permian High School een seizoen lang gevolgd wordt, maar de titel slaat hier echter nergens op) een feest van herkenning. Al hun favoriete personages maken hun opwachting. Draculaura, Frankie Stein, Clawdeen, Ghoulia en Cleo zitten in het Schreeuwteam, maar er komt ook hulp uit onverwachte hoek, dankzij een ontdekking van zombiemeisje Ghoulia. ‘Monster High: Friday Night Frights’ is een vlot verteld en volgens de geijkte paden verlopend avontuur, niet bijster goed geanimeerd, maar het is maar de vraag of de fans daar wakker van zullen liggen. De onderliggende boodschappen zijn duidelijk: altijd jezelf blijven, doorzettingsvermogen, teamwork, en dus ook jezelf eens weg kunnen cijferen voor het geluk van een ander. Ook het kunnen breken van tradities is een aardige, waarom zou iets altijd zo moeten gaan omdat dat vroeger nu eenmaal zo ging?

Kun je de makers de goedkoop uitziende animaties en de voorspelbare verhaallijn nog vergeven, de onlogischheden in het scenario storen wel. Een onderzoek naar het vals spelende team wordt veelbelovend opgestart, maar nooit afgemaakt en waarom zou het voortbestaan van de school überhaupt in gevaar worden gebracht als al bekend is dat het verliezen van het schoolembleem zulke catastrofale gevolgen heeft? Zou dat niet betekenen dat er elk jaar opnieuw na het houden van het toernooi scholen gebouwd moeten worden? Er is immers elk jaar een verliezende school? Teleurstellend dat daar niet wat meer over nagedacht is. Desalniettemin spreekt ‘Monster High: Friday Night Frights’ meer aan dan voorganger ‘Monster High: Ghoul’s Rule’. Het houdt zeker niet over, maar voor de doelgroep zal het kijken ervan best plezierig zijn.

Monica Meijer

‘Monster High: Friday Night Frights’ verschijnt woensdag 6 februari 2013 op DVD (samen met ‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love?’).