Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love? (2011)

Regie: Dustin Mckenzie, Steve Sacks | 45 minuten | animatie | Originele stemmencast: Laura Bailey, Ogie Banks, Cam Clarke, Debi Derryberry, Erin Fitzgerald, Kate Higgins, Audu Paden, Cindy Robinson, Salli Saffioti, Evan Smith, America Young

Over het ontstaan van Valentijnsdag is niet veel zeker. Er doen verscheidene verhalen de ronde, en elk verhaal claimt de oorspronkelijke ontstaansgeschiedenis te zijn. Zo gaat de legende dat er een christelijke priester verliefd werd op de blinde dochter van zijn bewaker, haar genas en voor hij op 14 februari onthoofd werd, haar een briefje stuurde dat hij ondertekende met ‘van jouw Valentijn’. Weer een andere geschiedenis verhaalt over het feest dat in het Romeinse rijk dat ter ere van vruchtbaarheidsgodin Juno gehouden werd. Van oudsher is Valentijnsdag een reden om uitbundig feest te vieren. Waar het ook vandaan komt: iedereen weet tegenwoordig dat Valentijnsdag de dag is waarop je kaartjes of briefjes stuurt naar degene van wie je houdt. In ‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love’, een animatiefilm in de reeks ‘Monster High’ van speelgoedmagnaat Mattel (o.a. Barbie) is Valentijnsdag toevallig de datum waarop Draculaura verjaart. Omdat ze zestienhonderd jaar wordt, moet dat natuurlijk groots gevierd worden. Aan vriendinnen Cleo en Clawdeen de taak om invulling te geven aan Draculaura’s hoge verwachtingen…

‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love’ is een aardige animatiefilm. Het verhaal is aansprekend genoeg voor de jonge doelgroep en de liefdesperikelen van de monsterlijke tieners zijn vermakelijk. Het idee dat de oorsprong van Valentijnsdag hier bij de hartenbreker Valentijn ligt, die speciaal voor zijn grote liefde Draculaura op haar twaalfhonderdste verjaardag (vierhonderd jaar vóór de gebeurtenissen in deze tekenfilm), is komisch uitgewerkt. Het is natuurlijk allang duidelijk naar wie Draculaura’s hart uiteindelijk zal gaan, maar er zit voldoende spanning in om het interessant te houden. En ook Ghoulia’s wetenschappelijke benadering om een date te vinden voor Draculaura’s Sweet Sixteenhunderd is grappig.

Over de al dan niet aanwezige gevaren van ‘Monster High’ zijn de opvoedkundige meningen nogal verdeeld. Aan de ene kant vind je mensen die zich zorgen maken over de negatieve uitstraling van de poppen/figuurtjes (de meisjes zijn te sexy en te gemeen tegen elkaar), maar er zijn genoeg ouders die hun kroost ondanks deze bezwaren verwennen met de poppen uit de immer groeiende collectie en voor die kinderen is ‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love’ (dat samen met ‘Monster High: Friday Night Frights’ op een DVD staat) een leuke tijdsbesteding van zo’n drie kwartier. De kwaliteit van de film is niet hoogstaand en hou er rekening mee dat het in feite niet meer is dan een reclamespotje op speelfilmlengte, maar voor wie dat in zijn achterhoofd houdt, is ‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love’ een geheide hit voor meisjes van zes tot tien.

Monica Meijer

‘Monster High: Why Do Ghouls Fall in Love?’ verschijnt woensdag 6 februari 2013 op DVD (samen met ‘Monster High: Friday Night Frights’).